Spring naar de content

Video: Sunny Bergman wordt verkleed als Zwarte Piet uit Londens park gestuurd

Een slag verloren, maar niet de strijd. Dat zal Sunny Bergman, fervent Zwarte Piet-antagonist, waarschijnlijk hebben gedacht na het vonnis dat de Raad van State vandaag velde over het Sinterklaasfeest in Amsterdam. Volgens de RvS hoeft de Amsterdamse burgervader Eberhard van der Laan geen oordeel te vellen over de vraag of Zwarte Piet racistisch is en hoeft de intocht niet aangepast te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Maar niet getreurd: de Raad van State wees erop dat er de mogelijkheid is om via de burgerrechter wél een uitspraak over de vraag of Zwarte Piet racistisch af te dwingen. Vandaag postte de VPRO een trailer van Bergmans nieuwe schepping Zwart als Roet, waarin de documentairemaakster gehuld in Zwarte Piet-kledij de Londense voorbijganger confronteert met de Hollandsche traditie.

De reacties zijn niet mals, op een gegeven moment wordt Piet Bergman vriendelijk doch dringend verzocht een speeltuin te verlaten omdat zij de dag zou verpesten van de aanwezige kinderen en begeleiders. Wat daar aan vooraf ging heeft de montage dan niet overleefd. Misschien zien we dat maandag 1 december, want dan is Zwart als Roet om 21.25 uur te zien bij de VPRO op NPO2.