Spring naar de content

Onderzoek: wereldwijd nu 3 miljard mensen online

Het internet, dat is iets dat ooit nog eens heel groot gaat worden. Dat hoorden we in de jaren ’90 nog wel eens. Maar niemand had kunnen vermoeden waar het heen zou gaan. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 3 miljard mensen online en dat aantal groeit met de dag. Denemarken heeft de koppositie van Zuid-Korea overgenomen, wat betreft het gebruik van internet en de mobiele telefoon.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Het aantal mensen dat online is groeit gestaag. Meer dan 3 miljard mensen hebben inmiddels toegang tot internet en in vrijwel elk land blijft dit aantal in snel tempo groeien. Sinds vorig jaar is dat aantal met 7.9 procent gestegen en daarmee is ongeveer 40 procent van de wereldbevolking online. Dat zegt het International Telecommunications Union (ITU) in het jaarlijkse rapport, dat deze week verschenen is. Voor ons is het de normaalste zaak van de wereld om online te zijn, maar in ontwikkelingslanden is dat nog niet het geval. Wel toont het onderzoek aan dat het aantal internetgebruikers in ontwikkelingslanden tussen 2009 en 2014 is verdubbeld. Twintig procent van mensen in de derde wereld is nu online.

net640

Op zich goed nieuws, dat steeds meer mensen online zijn, maar ter vergelijking, zijn er nog meer mensen die het zonder internet moeten stellen. Dat zegt Brahima Sanou, directeur van de ITU. “4,3 miljard mensen zijn nog steeds niet online en 90 procent hiervan woont in ontwikkelingslanden. Zes procent van de mensen in ontwikkelingslanden heeft toegang tot vast breedbandinternet tegenover 27,5 procent in ontwikkelde landen.”

En dat moet veranderen, aldus de VN-organisatie. “ICT heeft het potentieel om de wereld een veel betere plaats te maken – in het bijzonder voor de armsten en de meest rechteloze, onder wie vrouwen, jongeren en mensen met een handicap,” zegt Telecommunications Union secretaris-generaal, Hamadoun Toure.

Ook het mobiele internet blijft groeien. Eind 2014 zijn er 7 miljard aansluitingen. Maar ook hier blijven ontwikkelingslanden achter en wereldwijd leven er zo’n 450 miljoen mensen in gebieden waar geen mobiel bereik is.

Denemarken is volgens het rapport het beste land, wat betreft ICT. Zuid-Korea staat op de tweede plaats. Daarna volgen Zweden, IJsland en Groot-Brittannië. Nederland staat op de zevende plaats, van 166 landen. We zijn daarmee twee plaatsen gezakt ten opzichte van vorig jaar. In Nederland heeft 95 procent van de huishoudens een computer en heeft ook 95 procent een internetverbinding.