Spring naar de content

Onderzoek suggereert: met een ander loopje verandert u uw gemoedstoestand

Aan de manier waarop iemand loopt, is vaak ook te zien hoe die persoon zich op dat moment voelt. Wie met ingezakte schouders loopt, heeft vaak verdriet. Wie met de borst vooruit en het hoofd omhoog loopt, gaat vrolijk en vol zelfvertrouwen door het leven. Maar uit een nieuwe studie blijkt nu, dat het veranderen van de manier waarop je loopt een directe invloed op je stemming heeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Het klinkt bijna te mooi voor woorden. Loop je in de stad en ben je chagrijnig, dan verander je van loopje en ben je ineens de vrolijkheid zelve. Volgens de onderzoekers van de Queen’s University in Canada kan dat. “Het is niet verrassend dat onze stemming, onze manier van wandelen beïnvloedt”, zegt onderzoeker Nikolaus Troje. “Maar we wilden nagaan of de manier waarop we door het leven gaan, ons humeur kan bepalen.”

wandelen640

De onderzoekers kwamen tot die conclusie, nadat ze 39 studenten gevraagd hadden de loopjes van gelukkige en depressieve mensen na te doen op een loopband. Tegelijkertijd kregen de deelnemers een lijst met positieve en negatieve woorden te zien. Vervolgens onderzochten de wetenschappers de tred van de deelnemers. De studenten kregen een meetinstrument te zien. Hen werd verteld dat het instrument naar rechts uit moest slaan, dan was het goed. Wat dat verder inhield werd in het midden gelaten. Als de meter naar links uitsloeg, was hun pas meer gedeprimeerd. Sommige studenten moesten dan ook zo wandelen dat de meter naar rechts zou bewegen, anderen zodat hij naar links afboog. Zo konden de onderzoekers zien welke richting overeenkwam met een bepaalde stemming.

Na afloop moesten de deelnemers opschrijven welke woorden ze zich nog konden herinneren van de lijst met positieve en negatieve woorden. Diegenen die door de onderzoekers naar links waren ‘gedwongen’, dus naar de negatieve houding, herinnerden zich meer negatieve woorden. De studie suggereert dus, dat als je op een positieve manier loopt, dus met je hoofd omhoog, je stemming een stuk gelukkiger is.

Volgens de onderzoekers helpt een onderzoek als dit om inzicht te geven hoe het humeur ons geheugen beïnvloedt. Want het is al bekend dat depressieve mensen of patiënten zich meer negatieve dingen herinneren dan positieve. “Als je die vicieuze cyclus kunt doorbreken, zou je een sterk therapeutisch instrument hebben bij te werken met depressieve patiënten”, zegt Nikolaus Troje. Dat zou dan weer een opsteker voor de wetenschap zijn. Want door beter te begrijpen hoe mensen reageren op positieve en negatieve signalen uit de omgeving en hoe die aan te passen zijn, kunnen er nieuwe therapieën ontwikkeld worden. Let dus eens goed op de manier hoe u loopt als u de straat opgaat.

Onderwerpen