Spring naar de content

Terugkijken: Zwart als Roet toont vooral dat we worden beïnvloed door vooroordelen

Is Zwarte Piet racisme of een eeuwenoude traditie? Naar aanleiding van het pietendebat ondernam Sunny Bergman een persoonlijke zoektocht naar vooroordelen over huidskleuren. De documentaire Zwart als Roet, die afgelopen week al in première ging op het IDFA, zorgde al ver voor de vertoning voor de huidige discussies in de media – en het debat zal ook na vertoning niet in heftigheid afnemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Bergman is fel tegenstander van Zwarte Piet en procedeerde met Quinsy Gario tegen de Sinterklaasintocht. De reacties waren gisteren bij uitzending heftig. Voorstanders van Pietenverandering zien in de documentaire dat Bergman op fraaie wijze maatschappelijke narigheid blootlegt, terwijl tegenstanders erop wijzen dat het een door de staat gesubsidieerd egodocument is van een vooringenomen documentairemaakster.

De belangrijkste les uit de documentaire, voor zowel voor- als tegenstanders, lijkt echter vooral dat we naïever zijn dan we denken, en ons bewust of onbewust mede laten leiden door vooroordelen. Als vooral de felste voor- en tegenstanders dat zouden erkennen, zouden de gemoederen wellicht wat minder hoog oplopen.