Spring naar de content

India gaat verkrachting bestrijden met drones

In het door verkrachtingen geteisterde India gaat de politie drones inzetten om vrouwen meer veiligheid te bieden. Althans, in de hoofdstad New Delhi. Volgende maand gaan de onbemande vliegtuigjes voor het eerst de lucht in boven de stad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Verkrachtingen lijken schering en inslag in India; de meest afgrijselijke verhalen verschijnen met regelmaat ook in de westerse media. Het meest recente incident dat wereldwijd verontwaardiging wekte, was de verkrachting van een 26-jarige vrouw door een taxichauffeur van het snelgroeiende techbedrijf Uber, afgelopen maandag in de hoofdstad van India.

De vrouw in kwestie was op weg naar huis nadat ze in een restaurant had gegeten. In de taxi doezelde ze even weg, maar werd wakker toen de chauffeur zijn auto stilzette in een uitgestorven deel van de stad. Daar vergreep hij zich aan haar.

Voor Uber is het incident de zoveelste smet op hun steeds twijfelachtiger wordende imago, en het einde van hun activiteiten in New Delhi. En voor de politie was het een aanleiding om actie te ondernemen. Eerder schreven we al over de plannen van de Indiase overheid om internetporno te verbieden, iets wat praktisch onmogelijk bleek doordat het wereldwijde web zich weinig aantrekt van de wetten van een enkel land.

De politie van New Delhi heeft makkelijker uitvoerbare plannen in reactie op de verkrachtingsepidemie: met behulp van drones zullen onveilige buurten voortaan permanent in de gaten worden gehouden. Om te beginnen zal er vanaf volgende maand boven het noorden van de stad worden gepatrouilleerd. De met camera’s uitgeruste toestelletjes worden voorzien van nachtkijkers om ook ‘s avonds te kunnen functioneren.

Vanaf zo’n tweehonderd meter hoogte zullen de drones onder andere alle toegangswegen naar het noorden van de stad bewaken en zo al het inkomende en uitgaande verkeer in de gaten houden, en ook de rest van het stadsdeel zullen ze in de gaten houden. Politieauto’s zullen de camerabeelden live kunnen streamen om snel op verdachte situaties in hun buurt te kunnen reageren.

Het initiatief roept vragen op: was de eerder genoemde verkrachting bijvoorbeeld voorkomen als er drones boven de wijk hadden gevlogen? Want hoe verdacht is een stilstaande auto nu helemaal? En worden de drones echt gebruikt ter bescherming, of heeft de overheid er andere bedoelingen mee? De drone biedt allerlei positieve toepassingen, maar daar staan evenzovele negatieve gebruiksmogelijkheden tegenover. Of de drones boven New Delhi het gewenste effect voor vrouwen zullen sorteren, valt nog te bezien.

Onderwerpen