Spring naar de content

Broertjes Moszkowicz vechten familievete in de media uit

Van je familie moet je het hebben, zo rond de Kerstdagen. Maar dat Bram en Max Moszkowicz de komende dagen gezellig samen aan de kalkoen zitten, lijkt zeer onwaarschijnlijk. Dinsdag deed laatstgenoemde in NRC een boekje open over zijn broer, die momenteel niet door de meest succesvolle periode van zijn leven gaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Eind vorige maand werd bekend dat de voormalige strafpleiter zijn hele inboedel – op de eettafel, vier stoelen en twee banken na – zou kwijtraken (gelukkig schoot Gordon te hulp, al bleek dat snel niet eens nodig). In eerste instantie was Max niet van plan ‘mee te doen aan de jacht’ op zijn broer. Maar die gedachte sloeg radicaal om na een uitzending van Pauw, op 12 december.

Tijdens dat gesprek vroeg Jeroen Pauw aan Moszkowicz waarom zijn (rijke) familie niet heeft voorkomen dat zijn inboedel werd geveild. Max in NRC: “Toen dacht ik: nu zal Bram wel het goede antwoord geven. Maar dat was niet zo. Bram zei: ik kan goed begrijpen dat mensen zich dat afvragen en ik kan ook begrijpen dat mensen zich dat blijven afvragen.”

Wat Max betreft is Bram daarmee ver over de grens heen gegaan. Hij en David, een andere broer, zouden Bram in 2013 ieder vijf ton hebben geleend. “Als je dan nog publiekelijk suggereert dat je familie je heeft laten vallen, dan is dat canailleus gedrag.”

Reden genoeg voor Max om zijn principes opzij te zetten, want eigenlijk wilde de Mozckotelg ‘niet meedoen aan het leveren van commentaar. Ook omdat het familie is’. En: “Ik heb er altijd de voorkeur aan gegeven intern zaken met Bram te bespreken – en dan druk ik me zacht uit.”

Van een interne bespreking is inmiddels allang geen sprake meer, zoveel mag duidelijk zijn. Ook in de rest van het interview laat Max weinig aan de fantasie over. Zo zegt hij dat “de naam Moszkowicz, om het maar mild uit te drukken, besmeurd is en een flinke douw heeft gekregen door het gedoe met Bram. Het is zonneklaar dat we daar invloed van ondervinden.”

Op de vraag of hij Maffiamaat al heeft gelezen, het romandebuut van Bram, antwoord Max: “Nee, ik lees het niet. Dat interesseeert me niet. Is dat een boek van Leon de Winter of van Bram?” Verder laat Max weten dat de broers niet meer on speaking terms zijn. Misschien heeft Gordon nog een stukje kalkoen voor Bram over?