Spring naar de content

Waarom ‘Taarten van Abel’ meer is dan een kinderprogramma  

Ole verloor zijn vriend Sander door een auto-ongeluk. De moeder van Dave werd ervan beschuldigd zijn vader te hebben verwond bij een schietincident. Rick heeft een bindweefselziekte waardoor hij gedeeltelijk verlamd is. Het lijken niet de meest geschikte onderwerpen voor een kinderprogramma op de zondagmorgen. Toch komen ze voor in Taarten van Abel. waarvan op 11 januari alweer het twaalfde seizoen begint.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

In het programma gaat banketbakker Siemon de Jong in gesprek met kinderen die een taart willen bakken voor een bijzondere persoon in hun leven. Soms is de aanleiding luchtig, zoals de bruiloft van een opa en oma, of een goede vriend die bedankt moet worden. Maar vaak hebben de jonge deelnemers keiharde dingen meegemaakt. Aan De Jong de taak om hier, tijdens het bakken van een kunstige taart, met de kinderen over te praten.

Het programma van de Amsterdamse bakker sleepte terecht al de nodige onderscheidingen in de wacht, zoals een Nipkowschijf en de Gouden Stuiver voor beste kinderprogramma. De Jong durft precies de dingen te vragen die je je als kijker afvraagt, zonder dat het kind in verlegenheid wordt gebracht. Vaak worden de opnames gemaakt bij het kind thuis, waardoor de kijker het gevoel heeft stiekem mee te mogen kijken. En dat levert oprechte, ontroerende, kwetsbare televisie op, juist ook voor volwassenen.

Overigens bakte bakker ‘Abel’ vorig jaar ook drie keer een taart met volwassenen. Schrijver Özcan Akyol, politicus Sander Terphuis en de cabaretières Martine Sandifort en Sanne Wallis de Vries kwamen voor de opnames naar Monnickendam, het stadje waar De Jong opgroeide. Ook dat leverde een aantal bijzondere fragmenten op. Wat ons betreft blijft het niet bij deze drie BN’ers en komt er ook een seizoen waar (al dan niet bekende) volwassenen zich open durven te stellen, terwijl ze met Siemon een vrolijke taart in elkaar knutselen.

Het twaalfde seizoen Taarten van Abel begint zondag 11 januari om 9.50 bij de VPRO. Het centrale thema van de nieuwe serie is ‘spijt’.

Taarten van Abel met ÷zcan Akyol

Onderwerpen