Spring naar de content

Anonymous gaat de strijd aan met extremisme

Terwijl de aanslag in Frankrijk ons nog steeds in zijn greep heeft, lijkt het vrije woord hulp uit onverwachte hoek te krijgen. Hackerscollectief Anonymous verklaarde namelijk online (o.a. via Twitter) de oorlog aan extremisme en terrorisme.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Op Twitter verklaart Anonymous zich solidair met eenieder die de vrijheid van meningsuiting/pers hoog in het vaandel heeft staan. Het collectief roept gebruikers op om jihadisten die hun verderfelijke boodschap spuien op het medium te rapporteren, en gebruikt de veelzeggende hashtag #stopdonkeylovers om moslimterroristen te beledigen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar daar blijft het niet bij, want in haar web-verklaring laat Anonymous weten ‘disgusted and also shocked’ te zijn door de gebeurtenissen van enkele dagen terug. Vervolgens noemt de hackersgroep het haar verantwoordelijkheid om op deze afschuwelijke daden te reageren. ‘We can’t fall down’, aldus de verklaring van Anonymous.

In het verleden heeft de groep laten blijken dat een dergelijk dreigement een flinke deuk in het virtuele leven van jihadistengroepen kan betekenen. Zo slaagden ze er al meerdere malen in om streng beveiligde websites te hacken.

Onder de noemenswaardige wapenfeiten van Anonymous zitten de hacks van de website van het Syrische ministerie van Defensie. Ook bedreigden ze ooit de leden van het uiterst gewelddadige Los Zetas drugskartel met het publiekelijk maken van gevoelige informatie over leden.

Geen gebrek aan lef dus van dit collectief. De dreigbrief aan de terroristen eindigt met de voor de groep gebruikelijke woorden: ‘We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.’