Spring naar de content

T-Mobile schaft als eerste provider roamingkosten af

Oud-Eurocommisaris Neelie Kroes vecht er al enkele jaren tegen: de torenhoge roamingkosten die je je provider betaalt voor een telefoontje in of naar het buitenland. Vorig jaar april besloot het Europees Parlement dat aan deze extra kosten 15 december aanstaande een eind zal komen (het wachten is overigens nog op groen licht van de Europese Commissie), maar jawel: de eerste provider in Nederland is overstag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

T-Mobile presenteerde maandagochtend een belbundel die klanten zonder roamingkosten laat bellen in heel Europa (gebeld worden is geheel gratis), verkrijgbaar vanaf 19 januari. Een opsteker voor de consument, en een primeur voor T-Mobile. Vooral dat laatste benadrukt de pr-afdeling van T-Mobile in het persbericht dat dit heuglijke nieuws aankondigt, alsof het een spontane filantropische actie is van het management aldaar. CEO Mark Klein noemt het zelfs ‘vreemd’, dat zulke absurd hoge prijzen hebben bestaan. Dat is pas nieuws.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Strategische zet
Bellen zonder roamingkosten kan weldra in alle EU-lidstaten en in Noorwegen, Zwitserland en IJsland. Waar T-Mobileklanten hier nu nog 4,95 euro betalen voor een telefoongesprek van een half uur, vallen deze minuten na 19 januari binnen de vaste belbundel van 120 minuten. Uiteraard geldt dat alleen voor de klanten van dit nieuwe zogenaamde ‘Stel Samen & Stel Bij’-pakket, waarmee T-Mobile de concurrenten KPN en Vodafone voor is.

Vanzelfsprekend leidt een dergelijke regeling tot winstverlies bij een telecomprovider, die grof geld verdient aan de roamingkosten van rondtrekkende zakenlui of toeristen. Of T-Mobile dit verlies compenseert met andere kosten is nog onbekend; de prijs voor de ‘Stel Samen & Stel Bij’-bundel wordt nader bekend gemaakt.

Vreemd
Vermoedelijk zal deze stap richting één groot ‘Connected Continent’ vooral de Zuid-Europese telecomaanbieders raken, zijn spinnen in de zomervakanties garen bij telefoontjes en whatsappjes van de Noord-Europese vakantieganger naar het thuisfront.

De extra kosten die worden gerekend voor internetten in het buitenland blijven overigens. In juli 2014 daalden deze prijzen iets, maar het wachten is toch op 15 december, waarna alle dataroamingkosten voorgoed lijken te zijn afgeschaft.

Overigens is het toch vreemd, dat meneer Klein van T-Mobile de extra kosten voor internetten dan weer niét vreemd lijkt te vinden. Alles op zijn tijd, zullen we maar zeggen. Een goedkoop telefoontje of whatsappje naar Nederland vanuit de Zwitserse Alpen lijkt komende jaarwisseling in ieder geval een feit.

Onderwerpen