Spring naar de content

Drukte bij meldpunt islamofobie na aanslagen Parijs

Het meldpunt voor islamofobie op Facebook is slechts enkele dagen gelegen geopend, maar het aantal stond na twee dagen al op 30. Ook het aantal likes voor het meldpunt groeit gestaag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Inmiddels hebben meer dan vijfduizend mensen de pagina aangevinkt als ‘vind ik leuk’. Steeds meer slachtoffers van islamofobie weten door de toegenomen populariteit hun weg naar het meldpunt te vinden.

Het meldpunt maakt zich zorgen over de situatie van moslims na de aanslagen in Frankrijk. Moslims zouden te kampen hebben met een flinke toename aan racistische en discriminerende reacties. “We willen dat de politie en overheid erkennen dat het een probleem is en dat het groeit”, zo vertellen de oprichters aan RTL Nieuws. De bedenkers van de pagina schrijven:

“De afgelopen 2 dagen hebben we bijna 30 schrikwekkende berichten binnengekregen van Islamofobie: Verbaal of fysiek geweld richting iemand, louter wegens een islamitisch uiterlijk. Alle verslagen zijn terug te lezen op onze Facebookpagina. De meeste meldingen zijn afkomstig uit de Randstad van vrouwen met een herkenbaar Islamitisch uiterlijk (denk aan hoofddoek). Op een enkeling na wordt hier geen aangifte van gedaan. Enerzijds omdat het gevoel heerst dat ze niet serieus zullen worden genomen. Maar ook, heel triest, omdat de politie niet meewerkte aan het registreren van deze racistische daden.”

Op de pagina zijn er inmiddels meldingen binnen van mensen die beweren dat de bus hun expres heeft laten staan, maar er worden ook afgezegde lezingen over de islam gemeld, alsmede diverse scheldpartijen, gegooi met vuurwerk en beschuldigingen van de aanval op Charlie Hebdo.

Behalve het meldpunt luidt nu ook Sandra Doevendans van de Stichting Nederlandse Moslim Vrouwen de noodklok.