Spring naar de content

NRC-columnist kraakt jankende Giel Beelen

Giel Beelen heeft de gemoederen weer eens beziggehouden. Woensdagavond noemde de 3FM-dj ‘het krantje Charlie Hebdo een hype van niks’ wat hem kwam te staan op bakken kritiek van twitterend Nederland. Ook NRC-columnist Marcel van Roosmalen geeft Beelen na zijn DWDD-optreden er flink van langs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

De schrijver en columnist ergert zich, net als veel andere kijkers, vooral aan het feit dat Beelen vindt dat er grenzen zijn aan vrijheid van meningsuiting, dat valt te lezen in zijn column Huilende Giel, waarin Roosmalen refereert naar meerdere huilbuien van Beelen die zich grote rampen schijnbaar alleen aantrekt als het hem persoonlijk raakt, zoals Serious Request of de MH17-ramp.

“Tussen al het gehuil door vertelde hij ons in zijn functie als tafelheer dat het wat hem betreft over was met al dat gekwets.

Alsof Willem Holleeder een oproep deed tegen zinloos geweld.

De man die groot werd door op te vallen opdat er maar over hem gesproken werd – hij liet zich live door een prostituee oraal bevredigen, testte drugs in de studio, presenteerde een uitzending dronken, noemde Mein Kampf ‘het meest indrukwekkende boek’ en schold waar nodig geïnterviewden uit – die Giel Beelen vond dat vrijheid van meningsuiting grenzen had.

Beledigen mocht niet meer, vond Giel Beelen, nadat hij zelf iedereen beledigd had. Om te huilen.”

Opvallend is dat Beelen in 2008 er nog weinig moeite mee leek te hebben om de Islam met de grond gelijk te maken met een lange reeks beledigingen aan het adres van een moslim die klaagde over het bespottend gebruik van teksten uit de Koran in zijn show. GeenStijl rakelde donderdag het geluidsfragment op.

Beelen is doorgaans niet te beroerd om kritiek aan zijn adres te pareren, zo ondervond ook (over Charlie’s gesproken) zangeres Charli XCX onlangs, toen Beelen haar vroeg of ze aan het masturberen was tijdens de uitzending. Charli was not amused over de vraag, maar de dj antwoordde op Twitter met ‘I don’t care, I love it!’.

Of Beelen van zich af zal slaan naar Van Roosmalen, of dat hij zich houdt aan de door hem gestelde ‘grenzen van belediging’ is nog even afwachten.