Paus over vrijheid van meningsuiting: religie bespotten mag niet

Sjoerd Hartholt 15 jan 2015 Leven

Paus Franciscus mag in veel opzichten dan wel als een progressieve paus gezien worden, als het aankomt op vrijheid van meningsuiting ligt dat toch wat anders. De kerkelijk leider suggereert in een reactie op de aanslagen in Parijs dat er beperkingen zijn aan het vrije woord.

Een reactie op een bespotting vindt de paus normaal. “Je mag niet provoceren. Je mag het geloof van anderen niet beledigen. Je mag niet spotten met het geloof van een ander”, tekent NBC News op uit de mond van de paus die momenteel bezig is met een tour door Azië.

Franciscus, die tijdens zijn tour zwaar beveiligd wordt voor eventuele aanslagen, meldde in zijn toespraak dat vrijheid en vrijheid van meningsuiting fundamentele mensenrechten zijn. Maar iets later, tijdens een interview bij zijn vliegtuig, gaf hij aan dat er volgens hem wel grenzen zijn. Om die te illustreren, refereerde hij aan zijn reisorganisator en goede vriend Alberto Gasparri, die vlak naast hem stond. “Als mijn goede vriend dr. Gasparri mijn moeder uitscheldt, dan kan hij een mep verwachten. Er is een grens. Iedere religie heeft zijn waardigheid. In vrijheid van meningsuiting zijn grenzen.”

De paus stelde volgens BBC daarnaast dat doden in naam van god absurd is, doelend op de aanslagen in Parijs.

Reageer op artikel:
Paus over vrijheid van meningsuiting: religie bespotten mag niet
Sluiten