Spring naar de content

Chinezen printen als eerste ter wereld een flatgebouw

Een appartementencomplex uitprinten? Daar draaien ze in China hun hand niet voor om. Een Chinees bedrijf heeft een flatgebouw met vijf verdiepingen uit de 3D-printer laten rollen. De grondstof van de print is bouwpuin. Bouwvakkers kunnen er binnenkort dus wel inpakken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De 3D-printer biedt ongekende mogelijkheden, zo lijkt het. Niet alleen voor alledaagse dingen is het een uitkomst, maar straks wordt op plaatsen waar het nodig is zo het woningprobleem opgelost. Te weinig woningen? Dan printen we er toch een paar bij? Wie dat wil doen kan maar beter aankloppen bij het Chinese bedrijf WinSun Decoration Design Engineering Corporation uit Shanghai, dat gespecialiseerd is in 3D-printen.

flat640

Het bedrijf ontwierp zelf een speciale 3D-printer, van 150 meter lang en zes meter hoog. Daarmee wist het vervolgens in razend tempo een gebouw van 5 verdiepingen, met een oppervlakte van 1100 vierkante meter te printen.

flat2640

De printer van WinSun werkt met sneldrogend cement, dat is aangevuld met vergruisd bouwpuin, glasvezel en zand. De printer is nog niet zover dat het gebouw in één keer geprint kan worden. Daarom werden er steeds losse onderdelen geprint, zoals de muren, deuren en ramen. Het complex werd vervolgens door bouwvakkers in elkaar gezet. Vooruit dus, voorlopig zijn ze nog nodig.

flat4640

Volgens het bedrijf is de constructie helemaal veilig en is het gebouw dus geschikt om in te wonen. Door deze manier van werken kan uiteindelijk 30 tot 60 procent bespaard worden op de kosten van bouwmaterialen. Een flat of huis kan ook tot 80 procent goedkoper gebouwd worden dan de traditionele bouwmethodes.

flat3640

In totaal duurde het vijf dagen om het complex neer te zetten, dus ook in vergelijking met de huidige standaard is er een enorme tijdwinst. Het kostte uiteindelijk 161.000 dollar om het complete flatgebouw neer te zetten.

(Foto’s via Winsun)