Spring naar de content

Facebook gaat u behoeden voor een hoax

Facebook houdt van categorieën, dat moge duidelijk zijn. In de zomer van 2014 beloofde het sociale netwerk al een tag te introduceren die de lezers duidelijk zou maken of een bericht wel of geen satire was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Maar dat blijkt nog niet genoeg. Facebooks nieuwste plan is om hoaxes (nep-artikelen) tegen te gaan. De bedoeling is dat je als Facebookgebruiker kan aangeven wanneer een artikel foutieve of misleidende informatie bevat. Dat moet mogelijk worden op dezelfde manier als je nu bijvoorbeeld kunt aangeven dat een post pornografie bevat.

Als genoeg mensen hebben aangegeven dat het artikel nep is, zal Facebook het steeds meer uit de newsfeed halen. Facebook benadrukt echter het artikel niet te zullen verwijderen. Het wordt dus alleen minder zichtbaar, en wanneer je het dan toch ziet, staat aangegeven dat het hoogstwaarschijnlijk om een hoax gaat.

Nadelige gevolgen
Hoewel het op het eerste gezicht om een handige functie lijkt te gaan, kleven er nogal wat gevaren aan. Het is niet moeilijk om genoeg mensen te mobiliseren die het ergens niet mee eens zijn. Zo zou hard nieuws aangeduid kunnen worden als hoax, als maar genoeg mensen dit aangeven. Daarbij is de grens tussen satire en een hoax vaak nogal dun. Tot slot kan deze nieuwe optie makkelijk worden ingezet voor politieke agenda’s, wanneer artikelen rondgaan waarvan het voor bepaalde partijen gunstig zou zijn als ze verdwenen.

Ook herinnert het ons op een pijnlijke manier aan het feit dat Facebook allesbehalve neutraal is. Wat in jouw newsfeed te zien krijgt, is altijd onderhevig aan algoritmes die vooral voor Facebook zelf positief zijn.