Spring naar de content

Cultuuragenda: Flamenco Biënnale, Nachtwachtwandeling en Huub Stapel

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de Flamenco Biënnale, de Nachtwachtwandeling en MV2, de nieuwe theatervoorstelling van Huub Stapel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

> Flamenco Biënnale
In vijf steden in ons land, te weten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, vindt van 16 januari tot en met 3 februari 2015 de vijfde editie plaats van de Flamenco Biënnale. De biënnale is inmiddels uitgegroeid tot een festival van internationale allure, en biedt een groot scala aan eigentijdse flamencovormen. Een nieuwe lichting dansers, choreografen en musici onderzoekt de grenzen van de flamencokunst in voorstellingen waar traditie en experiment elkaar ontmoeten. Flamenco in combinatie met jazz, klassiek en Indiase muziek – het is er allemaal. De ruim veertig voorstellingen en concerten tijdens de Flamenco Biënnale worden omlijst door een uitgebreid randprogramma van masterclasses, workshops, lezingen, films en documentaires, jeugd- en amateurvoorstellingen en een tweetal fototentoonstellingen: in Huis Marseille Amsterdam (Dancing Light) en in Instituto Cervantes Utrecht (Un patrimonio con duende). Zelf ‘Flamenco proeven’ kan onder leiding van professionals bij onze speciale flamencodiners en de vele afterparty’s en jamsessies (juergas).

De Flamenco Biënnale is tot en met 3 februari 2015 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven te bezoeken. Een compleet programma-overzicht vindt u hier.

> Nachtwachtwandeling
Waar werd De Nachtwacht bijna vierhonderd jaar geleden door Rembrandt van Rijn geschilderd? Op welke plekken in Amsterdam heeft het doek in al die jaren al gehangen? En wat is de oorsprong van het schilderij? Wie zijn er geportretteerd, wat deden ze in het dagelijks leven, waar woonden ze? Op al deze vragen geeft gids Jacques Hendrikx (die samen met Hans Münstermann het schrijversduo Jan Tetteroo vormt) antwoord in de Nachtwachtwandelingen, die meerdere malen per week worden verzorgd.

Nachtwachtwandeling. Vertrek vanaf de trappen van het Rembrandthuis, Jodenbreestraat, Amsterdam. Duur wandeling: twee uur. Kosten: €25,00 per persoon, inclusief consumptie. Welke dagen nog vrij zijn, vindt u hier.

Heineken: 150 jaar, brouwerij, merk en familie

 

> MV2
Na de succesvoorstelling Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus staat acteur Huub Stapel opnieuw in de theaters met een voorstelling die vertelt over het verschil tussen mannen en vrouwen, en hoe daarmee om te gaan. In de onemanshow MV2 (spreek uit als: MV kwadraat) vertelt Stapel het publiek in herkenbare verhalen, mooie gedichten en melancholische liedjes over de liefde. Ter leering ende vermaeck.

MV2, in diverse theaters in het gehele land te zien. De gehele speellijst vindt u hier.