Spring naar de content

Facebook lanceert app voor ontwikkelingslanden

Facebook komt met een gestripte versie van zijn app voor Android. Die app, die nu al te vinden is in de Google Play Store, is speciaal ontwikkeld voor telefoons die wat minder aankunnen – ideaal dus voor gebruikers in ontwikkelingslanden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

De app is inmiddels gelanceerd in Bangladesh, Nepal, Nigeria, Zuid-Afrika, Soedan, Sri Lanka, Vietnam en Zimbabwe. Het belangrijkste verschil met de normale app is niet dat hij minder functies heeft, maar dat hij ook werkt op plekken met een beperkte internetverbindingen en op 2G-verbindingen. Bovendien is de app erg licht: slechts 252 KB.

Een complete verassing is dit niet; Facebookbaas Mark Zuckerberg wil immers de hele wereld toegang bieden tot internet, ook de mensen in landen waar dat nu nog lastig is. Met dat doel is Facebook een samenwerkingsverband aangegaan met belangrijke mediabedrijven onder de naam Internet.org, dat eerder al een app uitbracht waarmee mensen eenvoudig informatie kunnen krijgen over gezondheidszorg en banen.

Maar natuurlijk is dit geen kwestie van pure liefdadigheid. De lancering van de nieuwe Facebook-app gaat samen met Zuckerbergs ambitie om nog verder uit te breiden. In Azië en Afrika bevinden zich de sterkst groeiende markten voor nieuwe ontwikkelingen in mobiele telefonie. Als Facebook erin slaagt ook daar een van de meest gebruikte apps te worden, heeft het bedrijf een grote voorsprong op andere westerse bedrijven.