Spring naar de content

HP/De Tijd 02: Muziek als medicijn, de invasie der koptelefoons & Hilversumse terreur

De nieuwste HP/De Tijd ligt in de winkel, en dit tweede nummer van het jaar staat geheel in het teken van muziek, voor alle rock-’n-rolljunkies, housevrouwen, bluesbeesten en soulmates.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Driegesprek Dulfer, Rot & Westbroek
Het predicaat muziekveteraan is alleszins op hen van toepassing: Jan Rot, Henk Westbroek en Hans Dulfer. Nathalie Huigsloot bracht de heren samen voor een openhartig gesprek over vrouwen, roem en geld. “Ik zeg je: na ebola is een platencontract het ergste wat je kan overkomen.”

3

6De invasie van de hoofdtelefoon
De kunst van het luisteren is er een die lijkt te verdwijnen. Muziek wordt een lifestyle, en de koptelefoon vergroeit met het menselijk lichaam. Loopt het échte luisteren definitief ten einde? Ruud Meijer bericht uit het land der doven.

9Medicijn voor het brein
Voor de meesten van ons is het puur genot: naar muziek luisteren die ons beroert. Voor mensen met hersenaandoeningen als alzheimer dient muziek als therapie, om hen terug te voeren naar gelukkiger tijden. Emma Brunt raakte geïntrigeerd en ging op muzikaal onderzoek uit.

5Johan Derksen, eenzaam strijder tegen de muzakterreur van Hilversum
Geloof het of niet, maar persoonlijk heeft Johan Derksen nooit zo veel met de voetballerij gehad. De muziek, daar ligt zijn passie. En dan vooral blues en americana, genres die hij graag in de ether zou krijgen. “We hebben met de terreur in Hilversum te maken. Je hoort overal precies hetzelfde: een stroom bullshit en een paar gouwe ouwen.”

1Pfeijffer: ‘Ik wil met een snoeihard gedicht op de voorpagina.’
Roman en schotschrift, essay en sonnet: Ilja Leonard Pfeijffer excelleert in elk genre. HP/De Tijd-hoofdredacteur Tom Kellerhuis zocht de meesterschrijver op in café Burgerzaken, waar hij ooit dagelijks zijn Leidse schrijversvrienden trof. Een gesprek over schrijven, drinken en de liefde. “Man, man, wat een energie heb ik daaraan verspild.”

Church in RzeszowDe atheïstenkerk 
Als u dacht dat atheïsme een bezoek aan de kerk uitsluit, dan heeft u het mis. In Nederland kunnen ook de goddelozen elkaar ontmoeten om samen te praten, te zingen en naar zingeving te zoeken. Een reportage van Renate van der Zee.

7Boksen als elitesport
Waar boksen ooit een vechtsport was voor louter volkse mannetjesputters en louche portiers, wordt de edele kunst van het vuistvechten nu ontdekt door steeds meer heren én dames uit betere kringen. “Boksen is niet hetzelfde als wild om je heen slaan, hè?”

Verder deze maand: oud-LPF-politicus en kersvers romanschrijver Herman Heinsbroek gaat te biecht bij Jojanneke van den Berge, Art Rooijakkers gunt ons een blik in zijn culturele agenda, en Bert Nijmeijer bezocht de filmset van Publieke werken, naar de roman van Thomas Rosenboom. G.H.B Hiltermann bespreekt wederom de toestand in de wereld, Frits Huffnagel schrijft over de pieken en dalen bij de PvdA, en de schrijvende kok gaat langs bij de Nederlandse deelnemers van de Bocuse d’Or, de ultieme internationale kookwedstrijd.

Het februarinummer van HP/De Tijd ligt nu in de winkel. Lees HP/De Tijd hier direct digitaal met een euro korting, of sluit hier een voordelig abonnement af.