Spring naar de content

Wereld Nutella Dag, Wereld Tapir Dag, en vijf andere opmerkelijke vieringen

Vandaag was het Wereld Nutella Dag. Dat is niet bedacht door de fabrikant van de chocoladepasta, maar door een blogger die een groot Nutella-fanaat is. Op deze vijfde februari vieren chocopastaliefhebbers hun gemeenschappelijke adoratie en zetten foto’s online van allerlei recepten met Nutella. Hartstikke leuk natuurlijk, maar een wereldwijde dag lijkt wat overdreven. Zo zijn er nog wel meer dagen die moeilijk serieus te nemen zijn. Hier een greep uit de lange lijst van opmerkelijke vieringen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

13 februari – Dag van de Minnares
Handig, zo vlak voor Valentijnsdag, een dag speciaal voor de polygame man. Alleen voor de man? Ja, want het gaat hier expliciet om de minnares, en niet om de minnaar. Als u er een extra man op nahoudt, dan moet u dat ook op veertien februari vieren.

7 maart – Dag van de Dwerg
Een ietwat misleidende naam. Want als u zich nu afvraagt of ‘dwerg’ wel een ethisch correcte benaming is voor onze kleine medemens, dan zit u verkeerd. Het draait hier om de dag van het dwergkonijn. Waarom er dan niet voor die naam is gekozen, is niet duidelijk. Op deze dag in maart komen liefhebbers, eigenaren en fokkers van dwergkonijnen samen en wordt een grote show gehouden in Tiel, waar deskundigen uit heel het land op afkomen om de dwergkonijnen te keuren.

31 maart – Wereld Back-up Dag
Het is altijd vervelend om documenten kwijt te raken. De Wereld Back-up Dag moet ons daaraan herinneren en voor behoeden. De dag heeft een vrij serieus karakter, en moet aandacht vragen voor de steeds belangrijkere rol die data innemen in ons dagelijks leven. Deze laatste dag in maart gaat echter gepaard met een knipoog. Op de website van het evenement is het mogelijk om een eed af te leggen, waarbij je zweert op 31 maart een back-up te maken van al je digitale bestanden, en dit aan vrienden te vertellen. De bedenkers: “Echte vrienden laten hun vrienden niet zonder back-up zitten.”

17 april – Dag van de Malbec
Wie kent de alom gevierde malbec-druif uit Argentinië niet? Op 17 april wordt herdacht dat in 1853 de Argentijnse president besloot om de wijnindustrie in zijn land nieuw leven in te blazen. Mocht u denken dat het hier gaat om een kleinschalige viering, dan heeft u het mis. Vorig jaar werden er tijdens de Dag van de Malbec wereldwijd tien evenementen georganiseerd, allemaal ter ere van die ene druif die de Argentijnse wijnindustrie al jaren trouw dient.

27 april – Wereld Tapirdag
Eerlijk is eerlijk, deze dag dient een goed doel. De tapir wordt namelijk met uitsterven bedreigd, omdat het dier niet dezelfde bekendheid geniet als de reuzenpanda of de Afrikaanse olifant. Deze dag is dan ook in het leven geroepen uit onvrede. De bedenkers staan het hele jaar open voor vragen over Wereld Tapirdag, of over de tapir zelf. (Mocht u een prangende vraag hebben, dan kunt u hier terecht.)

2 mei – Dag van het Naakt Tuinieren
Kennelijk is een dag ter ere van tuinieren niet voor elke tuinliefhebber voldoende. 2 mei staat jaarlijks in het teken van naakt tuinieren. De initiatiefnemers voor deze dag stellen dat samen naakt zijn een positieve invloed heeft op het beeld dat men heeft van het eigen lichaam, en dat van anderen. De bedoeling is zo simpel als de naam veronderstelt: u trekt uw kleding uit, en haalt de hark en de gieter uit uw schuurtje. Daarnaast wordt u geacht tenminste één persoon te vertellen over uw dagje naaktloperij, om zo het nudistenevangelie te verkondigen.

1 september – Dag van de Aanvoegende Wijs
De Dag van de Aanvoegende Wijs kent zijn oorsprong in Nederland, en is in het leven geroepen door de blog wiezegtdatnog. (Tegenwoordig bestaat dit initiatief alleen nog in de vorm van een Twitteraccount.) De makers van de blog betreurden dat de aanvoegende wijs in de Nederlandse taal (Het ga je goed, men neme twee appels, het zij zo) steeds minder wordt gebruikt. Met andere woorden: leve de aanvoegende wijs!

Onderwerpen