Spring naar de content

Grasnapolsky: midden op de Veluwe luisteren naar indie en elektro

Festival Grasnapolsky, dat zichzelf een ‘intiem winterfestival op een bijzondere locatie’ noemt, wordt sinds 2010 georganiseerd. Aanvankelijk op een locatie in Utrecht, nu alweer voor het tweede jaar op het terrein van Radio Kootwijk. Dit is een voormalig zenderpark, midden op de Veluwe, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een communicatieverbinding vormde tussen Nederland en de toenmalige koloniën. Het hoofdgebouw, Gebouw A, is inmiddels een rijksmonument. Door de mengvorm van art deco en elementen van de Berlijnse en Amsterdamse School spreekt het monument bijzonder tot de verbeelding van artiesten en kunstenaars. Geen wonder dus dat Grasnapolsky er is neergestreken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fabienne Meijer

Grasnapolsky is een muziekfestival dat zich concentreert op indie-, singer-songwriter- en elektronische muziek. Daarbij wordt gezocht naar een mix tussen nieuwe ontdekkingen en meer gevestigde namen. Op het hoofdpodium praat dit jaar auteur Philip Huff de acts aan elkaar. Huffs laatste roman, Boek van de doden, verscheen vorig jaar bij uitgeverij De Bezige Bij.

Naast schrijver bent u dus muziekliefhebber. Naar welke genres luistert u het meest?
“Ik geloof niet in genres, ik geloof in goede muziek. Volg me op Spotify, dan weet je wat ik luister.” Een blik op zijn pagina laat een diversiteit aan artiesten zien. Van Arcade Fire tot Band of Horses, Cat Stevens maar ook The Verve en Wilco, van oldschool Nina Simone naar het moderne Grizzly Bear. Geknipt als presentator voor Grasnapolsky, lijkt het.

Wat maakt Grasnapolsky in uw ogen bijzonder in vergelijking met andere muziekfestivals?
“De locatie natuurlijk. Weet je hoe mooi het gebouw van Radio Kootwijk is? En de natuur eromheen, die is prachtig. En de line-up bestaat voornamelijk uit Nederlandse bands, dat is ook weleens anders.”

Grasnapolsky geeft op zijn website aan dat naast de muziek, ook de natuur een prominente plek krijgt tijdens het festival. Ook qua overnachtingsmogelijkheden is hier rekening mee gehouden: bezoekers van het festival kunnen terecht op het bungalowpark Landall Rabbit Hill, waar ze eveneens kunnen genieten van de Veluwse vlakten.

Wat is uw persoonlijke connectie met Grasnapolsky?
“Mijn pianoleraar is de programmeur. Of andersom: de programmeur is mijn pianoleraar.”

U bent dit weekend presentator op het hoofdpodium. Naar welke act kijkt u het meeste uit en waarom?
“Ja, naar allemaal natuurlijk, ook omdat er heel veel acts met nieuw materiaal komen: Fresku, Janne Schra, Roosbeef, Alamo Race Track. Maar als ik er een moet noemen: zZz zag ik nog nooit live. Schandalig, hè?”

Grasnapolsky wordt altijd op een bijzondere locatie georganiseerd, en sinds enige tijd is dat Radio Kootwijk. Wat vindt u van die keuze?
“Perfect. Mijn familie komt van de Veluwe: ik vind het de mooiste streek van Nederland. En het gebouw is prachtig. Gezellig buiten de Randstad zijn: op zo’n bungalowpark is het heerlijk hangen met z’n allen.”

Nog even iets actueels. Harper Lee komt na een halve eeuw met een tweede roman, een ‘vervolg” op To Kill a Mockingbird. Gaat u het lezen?
“Dat denk ik wel. Maar eerst lees ik Efter van Hanna Bervoets uit. Wat een goed boek!”

Festival Grasnapolsky vindt plaats op het terrein van Radio Kootwijk, op 6, 7 en 8 februari. Passe-partouts zijn uitverkocht, maar dagkaarten voor de zaterdag en de zondag zijn nog wel verkrijgbaar. Het vrijdagprogramma vindt plaats op het terrein van Landall Rabbit Hill. Tickets zijn hier verkrijgbaar.