Spring naar de content

Hoe meer de man verdient, hoe minder hij in het huishouden doet

Hoe gelijk zijn de huishoudelijke taken in uw gezin verdeeld? Er bestaat een grote kans dat de vrouw nog steeds het leeuwendeel van het werk doet, zelfs als manlief ook weleens de stofzuiger ter hand neemt. Uit een paper dat recent werd gepubliceerd door de University of Warwick blijkt namelijk dat in man-vrouwrelaties de vrouw, ongeacht wie de grootste bijdrage levert aan het gezamenlijk inkomen, de meeste huishoudelijke taken op zich neemt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fabienne Meijer

In die relaties is de rol van de man in het huishouden afhankelijk van zijn inkomen. Hoe meer hij verdient, hoe minder hij geneigd is om met de plumeau in de weer te gaan. Volgens onderzoeker Clare Lyonette is er een opmerkelijk verschil in de houding van mannen en vrouwen ten opzichte van seksegelijkheid. Dit verschil is afhankelijk van hoeveel zij verdienen. “Mannen met een lager inkomen vinden het een minder groot probleem om mee te helpen in het huishouden. De tijden veranderen, en ze erkennen dat er meer gelijkheid in huis moet komen,” aldus Lyonette.

Hoewel het er vanuit de man gezien op lijkt dat de huishoudelijke taken worden verdeeld op basis van inkomen, kan er nog niet worden gesproken van een eerlijke verdeling. Vrouwen doen meer in het huishouden, zelfs al verdienen zij het meest of draaien ze meer uren dan hun partner. Volgens Lyonette komt dit doordat sommige vrouwen geloven dat mannen niet in staat zijn het huishouden op een adequate manier te doen.

Het onderzoek was niet omvangrijk: er werden slechts 36 vrouwen en 12 mannen geïnterviewd. Zij werkten allen fulltime en hadden minstens één kind dat jonger was dan veertien jaar. Opvallend genoeg benadrukten bijna alle deelnemers in de gesprekken dat huishoudelijke taken gelijk zouden moeten zijn verdeeld tussen de partners, ook als dat bij hen thuis niet het geval was.

Het wordt dus de hoogste tijd voor de vrouw om van het idee af te stappen dat de man niet in staat is zijn schoonmaakklusjes tot een goed einde te brengen. En als partners tegenwoordig de taken verdelen op basis van inkomen, dan kunnen de kostwinners er maar beter voor zorgen dat ze vertrouwen hebben in de huishoudelijke kwaliteiten van de ander.