Spring naar de content

Amerikaanse rechtbank: homotherapie is frauduleus

In New Jersey heeft de rechtbank een uitspraak gedaan in de zaak waarin Jews Offering New Alternatives to Homosexuality (JONAH) terecht stond. De organisatie bood therapie aan waarbij homoseksuelen zouden ‘genezen’ van hun seksuele geaardheid, en ze voortaan als heteroseksueel door het leven konden gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Vier mannen en twee van hun moeders klaagden JONAH aan omdat het programma niet had gewerkt. In een onderdeel van het programma moesten de mannen naakt in een cirkel met andere naakte mannen te staan. Een goede manier om over homoseksuele lusten heen te komen, aldus de bedenkers.

Het is in New Jersey sinds 2013 verboden om therapie aan te bieden die van homoseksuelen heteroseksuelen moet maken. Het is opmerkelijk dat JONAH schuldig is verklaard op grond van het schenden van de wet die consumenten beschermt, en niet op basis van discriminatie. De groep was in overtreding omdat het stelde dat homoseksualiteit een mentale ziekte is, en door het te claimen dat hun therapie werkte. Er was echter geen bewijs dat dergelijke therapie zou kunnen werken, dus zou het gaan om misleiding van de consument. Daarnaast is er volgens de rechter geen feitelijke basis voor de effectiviteit van therapie, en dus is de claim van JONAH frauduleus.

JONAH zegt zelf het woord ‘disorder’ niet te willen gebruiken om een mentale ziekte aan te duiden. Zij beroepen zich op hun interpretatie van de Joodse wet, en zullen de zaak nogmaals voor de rechter leggen, in de veronderstelling de zaak te zullen winnen.