Spring naar de content

Hoe bier je hersenen mogelijk beschermt tegen alzheimer en parkinson

Een opmerkelijke ontdekking van een groep wetenschappers aan de universiteit van Lanzhou in China: af en toe bier drinken zou de hersenen mogelijk beschermen tegen hersenaandoeningen als de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Dat schrijft het wetenschappelijke magazine Journal of Agricultural and Food Chemistry. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De onderzoekers ontdekten dat xanthohumol – een stofje dat in hop te vinden is, een van de belangrijkste ingrediënten van bier – onze hersencellen mogelijk beschermt tegen beschadigingen. Daarom zou het nuttigen van een pint hersenaandoeningen als parkinson en alzheimer af kunnen remmen. Het stofje activeert enzymen in onze hersenen (de zogenaamde Nrf2-enzymen) die de hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress, een stofwisselingstoestand die het ontstaan van eerder genoemde hersenaandoeningen zou stimuleren.

De soorten bier die veel hop bevatten worden aangemerkt als het ‘gezondst’. Met name Belgische speciaalbieren vallen in deze categorie. De onderzoekers voegen daar wel aan toe dat het bier met mate genuttigd moet worden: overmatige drankinname doet alle voordelen die het gerstenat op onze hersenen zou hebben namelijk teniet.