Spring naar de content
bron: sven jacobs

Molukkers met een zachte g

Ruim zeventig jaar na hun gedwongen migratie naar Nederland en een moeizame start zijn Molukkers in Venlo nu een toonbeeld van geslaagde integratie. Inclusief deelname aan carnaval en organisatie van de traditionele Venloose boerenbruiloft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans Werdmölder

Dit voorjaar voltrok zich in Venlo, toevallig ook de stad van PVV-politicus Geert Wilders, het grote integratiewonder. De Molukse vereniging De Kwante Kaketoe mocht van het Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus – de officiële carnavalsvereniging, opgericht in 1842 – de traditionele Boerebroélof organiseren. De traditie van de Venlose boerenbruiloft, met een grote optocht door de stad, is al meer dan honderd jaar oud.

De Kwante Kaketoe was in eerste instantie een ‘loopgroep’ die meedeed aan de grote carnavalsoptocht op maandag, een aantal jaren geleden. Verkleed als toy soldiers, met een knipoog naar het verleden van hun grootvaders, zetten ze de toon voor wat zou uitgroeien tot een heuse vereniging. Tijdens de Boerebroélof van dit jaar werden twee oudere jongelieden uit de Molukse gemeenschap, de bruidegom Hermi Sahuleka (48), eigenaar van een mediabedrijf in Venlo, en de bruid Dénis Ririhatuela (37), dochter van een voormalige Molukse kroegbaas, onder toezicht van Prins Carnaval en zijn adjudanten ‘in de onecht’ verbonden. De ceremonie vond plaats op het bordes van het statige stadhuis, op de trappen geflankeerd door hun ‘familieleden voor één dag’, in het bijzijn van de veldwachter, een gehelmde bromsnor, en de gemeentelijke bode. De laatste functionaris droeg alle aktes en stukken (‘paperasse’) met zich mee. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap