Spring naar de content

Na Reaal: welk gat zit er dan nog in de balans van ABN Amro?

Het zal gisteren geen leuke dag zijn  geweest voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Al in de vroege ochtend moest hij aan de bak om recht te praten wat gewoon krom was: een gat van 700 miljoen in de balans van SNS-onderdeel Reaal Verzekeringen dat nu voor een prikkie van 150 miljoen euro naar de Chinezen gaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

En later op de dag kreeg hij in Brussel een pak slaag van de Grieken die genadeloos blootlegden dat Dijsselbloem ook maar een loopjongen is die, desnoods op het laatste moment, verklaringen wijzigt als 18 regeringsleiders dat wenselijk vinden.

Terug naar dat gat van 700 miljoen en die opbrengst van 150 miljoen.

Destijds – er waren meerdere partijen geïnteresseerd in de overname van SNS Reaal – heeft onze regering zich door een pakhuis, ongetwijfeld duur betaalde, consultants laten adviseren. Dat leidde tot de keuze om het hele SNS-conglomeraat dan maar te nationaliseren.

Die financieel specialisten, maar kennelijk ook die van De Nederlandse Bank en het ministerie van Financiën keken helemaal over een gaatje van 700 miljoen heen. Dit als eigen vermogen van Reaal gepresenteerde bedrag bleek in werkelijk een intercompany-lening van de moederbank, SNS.

Daardoor rest er nu een fooi van 150 miljoen, laat dat maar aan de Chinezen over. Maar iets zegt me dat die nog niet klaar zijn. Er wordt namelijk afgerekend op het moment dat alle vereiste toestemmingen en vergunningen er zijn en dat kan nog vele maanden duren.

De Chinezen mogen afhaken als er tegen die tijd een groter verschil in waardering is dan 500 miljoen en die kans is er want de rentes – en dus rendementen van verzekeraars – dalen nog altijd. Een eventuele lagere waardering geeft ze de ruimte om er nog een paar honderd miljoen aan waarde uit te fietsen waarmee wij met z’n allen mogelijk geen 150 miljoen tegemoet zien maar misschien wel 250 miljoen moeten bijpassen.

Dat verzin ik niet, zo zit de deal potentieel in elkaar.

Gisteren kondigde Dijsselbloem aan dat de eerstvolgende verkoop ABN Amro zal zijn, via een beursintroductie. Ook daarover ben ik meerdere malen zeer kritisch geweest en dat wordt niet minder. Om te beginnen is er de onderkapitalisatie waardoor óf de staat óf de beleggers straks het haasje zijn en een paar miljard moeten bijstorten. Die verwachting is nog niet eens gebaseerd op mogelijke eerdere fouten bij de overname maar gewoon op de eisen die er tegenwoordig aan banken worden gesteld.

Maar ook bij de overname van ABN Amro kwam dat pakhuis consultants langs. Dat is in het geval van SNS Reaal geen garantie gebleken.

Dr. Doom (een pseudoniem) schrijft voor HP/De Tijd met enige regelmaat over economische zaken.