Spring naar de content

Hoe de Oscarwinnaar voor Beste Film wordt bepaald

‘s Werelds bekendste filmevenement is weer in aantocht. De iconische gouden beeldjes van de Oscars (officieel Academy Awards) worden opgepoetst om zondag naar hun rechtmatige eigenaar te gaan. De titel die er het meest toe doet is toch wel die van Best Picture, beste film. Hoe wordt de beste film eigenlijk gekozen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Het is algemeen bekend dat de jury van de Oscars geheim is. Wat u vast nog niet weet is hoe deze vakjury tot een oordeel over de beste film komt. De Los Angeles Times legt uit dat er gebruik wordt gemaakt van een zogenoemd Preferential Ballot System. Dit systeem, dat overigens ook werd gebruikt door de PvdA om de partijleider te kiezen in 2012, houdt in dat zo’n de stemmers een lijstje maken van de beste tot slechtste film. Accountantskantoor Pricewaterhouse Coopers telt al deze stemmen. Dan ontstaan er acht rijen (van de acht genomineerden) met voorkeuren voor de winnaar. Van de film die de minste stemmen ontvangt worden stemmen weggekaapt. Deze stemmen worden toegevoegd aan het rijtje dat Academyleden als tweede beste film invulden. Het toevoegen van stemmen houdt pas op als een film meer dan 50% van de stemmen heeft bereikt. De Los Angeles Times verduidelijkt dit ingewikkelde systeem in onderstaande video.

Technisch gezien is er dus wel een film die als tweede en derde eindigt maar toch maakt de Oscars runner-ups niet bekend. Zondag draait het alleen om de winnaar. Dan zullen we weten of Boyhood, Birdman, The Imitation Game, The Theory of Everything, The Grand Budapest Hotel, Selma, Whiplash of American Sniper verkozen wordt tot beste film tijdens de 87ste editie van de Academy Awards. Boyhood en Birdman zijn de grote kanshebbers volgens veel filmcritici.