Spring naar de content

‘Boyhood’ krijgt geen Oscar voor Beste Film. Deze klassiekers eveneens niet

De film werd door verscheidene critici uitgeroepen tot beste film van 2014, het kreeg zes Oscarnominaties, waaronder eentje voor Best Picture, en toch gingen de makers van Boyhood vannacht na de uitreiking van de Academy Awards met lege handen naar huis. Alleen actrice Patricia Arquette wist haar nominatie voor haar bijrol te verzilveren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Op het internet wordt verbaasd gereageerd dat de film niet met het goud naar huis ging. Al met al was een twaalf jaar durend project van regisseur Richard Linklater. Vorig jaar werd met dezelfde verbazing gereageerd toen The Wolf of Wall Street – destijds genomineerd in vijf categorieën – geheel zonder Oscar naar huis ging. Hoofdrolspeler en Oscar-maagd Leonardo DiCaprio zag het felbegeerde beeldje voor de zoveelste maal aan zijn neus voorbijtrekken.

Geen nominaties
Richard Linklater is overigens niet de enige regisseur van statuur die nooit een Oscar won voor zijn werk. Ook Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, Ingmar Bergman, Federico Fellini en Robert Altman wonnen nooit een Academy Award voor Beste Regisseur. En de makers van Boyhood en The Wolf of Wall Street keerden gisteren dan wel huiswaarts zonder gouden beeldje, de beide films werden wel veelvuldig genomineerd.

En dat kunnen we niet zeggen van klassiekers als City Lights (1931) van Charlie Chaplin (die overigens ook nooit een Oscar heeft gewonnen in de categorie Beste Acteur), King Kong (1933), The Big Sleep (1946), The Searchers (1956), Touch of Evil (1958), The Shining (1980), Heat (1995), en The Big Lebowski (1998). De lijst van films die in het verleden nooit met de vermaarde filmprijs zijn bekroond is indrukwekkend. Hieronder vindt u een klein overzicht.

Singin’ In The Rain (1952)
Muziekfilm met Gene Kelly en Debbie Reynolds in de hoofdrol, over de historische overgang van de stomme film naar geluidsfilm. Een scène die we allemaal kennen:

Rear Window (1954)
De beroemde film van Alfred Hitchcock, gebaseerd op het korte verhaal It had to be murder van Cornel Woolrich. Hoofdrollen worden vertolkt door James Stewart en Grace Kelly.

Rebel Without a Cause (1955)
Een romantische dramafilm met in de hoofdrollen James Dean en Natalie Wood. Het was een van de laatste films van James Dean: hij verongelukte ongeveer een maand voor de Amerikaanse première.

Vertigo (1958)
Wederom een film van Alfred Hitchcock, met in de hoofdrollen James Stewart en Kim Novak. Vertigo wordt inmiddels gezien als een van de beste prestaties in de filmgeschiedenis, maar bij de verschijning eind jaren vijftig maakte het weinig indruk.

Psycho (1960)
Ook de bekendste Hitchcock (over moordenaar Norman Bates) won nooit een Oscar. De scène in de douche behoort zonder twijfel tot de meest iconische filmscènes ter wereld.

A Clockwork Orange (1971)
Verfilming van de gelijknamige roman van Anthony Burgess werd geregisseerd door Stanley Kubrick, en vertelt (in de trant van 1984 van George Orwell en Brave New World over Aldous Huxley) over een anti-utopische toekomst.

Taxi Driver (1976)
Film van Martin Scorsese, met in de hoofdrollen Robert DeNiro en Jodie Foster. DeNiro speelt een gefrustreerde oorlogsveteraan die taxichauffeur is in New York en het verkeerde pad bewandelt.

Do The Right Thing (1989)
Film onder regie van Spike Lee, over de beslommeringen van een Italiaans immigrantengezin in Bedford-Stuyvesant, een voornamelijk zwarte wijk in Brooklyn.

The Shawshank Redemption (1994)
Een verfilming van het verhaal Rita Hayworth And The Shawshank Redemption van Stephen King, geregisseerd door Frank Darabont. De hoofdrollen worden gespeeld door Tim Robbins en Morgan Freeman. Deze film wordt over beschouwd als een van de beste films ooit is gemaakt, maar werd nooit bekroond een Academy Award.

The Tree of Life (2011)
De meest recente titel verscheen een kleine vier jaar geleden. Het hoofdpersonage Jack wordt gespeeld door respectievelijk Hunter McCracken (jonge Jack) en Sean Penn (oude Jack). Brad Pitt speelt de vader van Jack. Het is een film over de zin van het leven in de breedste zin van het woord, en is volgens velen een van de indrukwekkendste projecten van de veelgelauwerde cineast Terrence Malick.

Onderwerpen