Spring naar de content

De ondergang van de kantoortuin is nabij

In de afgelopen decennia zijn open werkruimtes een integraal onderdeel van veel bedrijven geworden, maar de opmars van de kantoortuin lijkt nu toch te zijn gestuit. Organisaties zien steeds meer nadelen in het gezamenlijk werken in één grote ruimte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Sinds de jaren ’90 doen mensen met een kantoorbaan hun werk met steeds minder privacy. Afgeschermde werkplaatsen en gesloten kantoorkamers hebben door de jaren heen plaatsgemaakt voor open ruimtes. Geen eigen plek meer, maar iedere dag met de laptop in de hand een nieuwe zitplaats zoeken in een zaal waar alle tussenmuren en afscheidingen weggesloopt zijn.

Meer creativiteit
Door letterlijk de barrières tussen collega’s weg te nemen wilden werkgevers een betere werksfeer creëren, met meer sociale interactie en creativiteit. Inderdaad praten mensen in de kantoortuin meer met elkaar dan in ‘traditionele’ kantoorruimtes waar de muren nog overeind staan, maar het is de vraag of dat bedrijven wel ten goede komt.

In de Verenigde Staten, doorgaans de bakermat van nieuwe bedrijfstrends, heeft men het wel zo’n beetje gehad met het open kantoor. Volgens Sonya Dufner, directeur van de afdeling Werkomgeving van ontwerpbureau Gensler, heeft bijna ieder kantoor dat haar bedrijf tegenwoordig ontwerpt afgesloten stilteruimtes waar mensen geconcentreerd hun werk kunnen doen.

Bellen en kletsen
De open werkruimtes blijken namelijk een vernietigend effect te hebben op de productiviteit en de tevredenheid van werknemers. Met name de constante afleiding door bellende en kletsende collega’s is funest voor de geleverde prestaties. Tegelijkertijd zorgt het totale gebrek aan privacy ervoor dat de conversaties niet diep genoeg gaan om tot echt innovatieve bedrijfsideeën te komen, iets dat toch een van de hoofddoelen is van open werkruimtes. De kantoortuin lijkt weinig meer te doen dan de productiviteit van werknemers drukken en hun stressniveau verhogen.

De comeback van de afgesloten ruimte
Steeds meer Amerikaanse bedrijven bouwen daarom weer afgesloten werkkamers terug in hun kantoorpanden, naast de open ruimtes. Door hun werknemers de mogelijkheid te geven zich een deel van de tijd af te zonderen, hopen ze de productiviteit en de werktevredenheid te doen stijgen. Het kantoor van Facebook in New York heeft zelfs een stiltebibliotheek gebouwd, waar werknemers ongestoord aan de arbeid kunnen wanneer ze aan het geklets in de open ruimtes willen ontsnappen.

Daarmee lijkt het bedrijf een werkplek te hebben opgezet die aangenamer is dan zowel de kantoortuin als de voorganger daarvan, de cubicle, het met schotten afgesloten hokje dat langzamerhand is uitgegroeid tot het symbool van zielloosheid in het kantoorleven.