Spring naar de content

Hoe de hitserie ‘Girls’ het taboe op abortus wil doorbreken

Leeswaarschuwing! Zij die nog moeten beginnen aan het vierde seizoen van het Amerikaanse komische drama Girls, stop met lezen. Dit artikel bevat informatie die de pret weleens kan bederven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Girls is een verre van conservatieve hitserie, al vanaf het eerste seizoen, dat zo’n vier jaar geleden begon op HBO. Naakt wordt niet geschuwd (meer dan eens verschijnt de ‘dikke’ hoofdrolspeelster Hannah zonder kleding in beeld, zodat de kijker de putjes in haar billen, haar hangende buik en kleine borsten ongestoord kan bestuderen), net zo min als alcohol, drugs, seks, psychische problemen of combinaties hiervan. Een voorbeeld zijn de seksuele aberraties van Hannah’s vriendje Adam, die het leuk vindt om in de douche over zijn vriendin heen te plassen, en om in bed te doen alsof zij een hoertje is.

In de laatste aflevering, die afgelopen zondagavond werd uitgezonden in de VS, gingen de makers nog een stapje verder. Een van de personages biechtte op dat ze een abortus had laten plegen. En dat is natuurlijk uitstekend voer voor columnisten en andere opiniemakers in Amerika. Volgens de progressief-liberale The Huffington Post was het de hoogste tijd, maar de gemiddelde conservatie Amerikaan zal er minder blij mee zijn. Tot nu toe is er vanuit conservatieve hoek overigens opvallend weinig commentaar verschenen.

Het is niet de eerste keer dat abortus ter sprake komt in Girls. Eerder in de serie maakte een ander personage een afspraak bij de abortuskliniek om haar ongewenste zwangerschap te laten beëindigen. Maar nog voordat de handeling plaatsvond, kreeg ze een miskraam. Geen reden tot ophef, dus. De makers leken de dans te ontspringen.

Iets vergelijkbaars gebeurde in Sex & The City, de moeder der taboebrekende televisieseries. Zo stond personage Miranda in 2001 op het punt ‘de ongeboren vrucht’ weg te laten halen, maar besloot op het laatste moment het kindje toch te houden. In Beverly Hills 90210 (1994) en Dawson’s Creek (2000) gebeurde hetzelfde. De Amerikaanse kijkers vonden het ongetwijfeld prachtig, maar met de realiteit heeft het weinig te maken.

Dat de makers van Girls het aandurfden om hun personage de stap daadwerkelijk te laten zetten, betekent mogelijk dat er meer ruimte voor discussie en debat komt, in zowel de liberale als conservatieve hoek. Hoofdrolspeelster Lena Dunham zei, naar aanleiding van de aflevering: “We willen dat abortus niet langer wordt gestigmatiseerd, en duidelijk maken dat het niet iets is waar vrouwen hun excuses voor hoeven aan te bieden.”