Spring naar de content

Blinde man ziet zijn vrouw weer na tien jaar

Na tien jaar in het donker te hebben geleefd, ging vorige maand het licht weer aan voor de 68-jarige Allen Zderad uit de Verenigde Staten. Dankzij een geïmplanteerd kunstoog kon hij eindelijk zijn vrouw weer zien. En dat leverde mooie beelden op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Hoewel het zicht verre van scherp is – Zderad ziet hoofdzakelijk contouren – is het duidelijk een heel bijzonder moment voor hem, zijn vrouw en de aanwezige familie.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De man verloor zo’n twintig jaar geleden steeds meer van zijn zicht, totdat hij in 2005 helemaal blind was. Zderad was de eerste patiënt van de kliniek waar hij werd behandeld. In januari werd een chip achter zijn rechteroog geplaatst, die visuele signalen uitzendt naar de optische zenuwen. Het implantaat is dus geen vervanging voor het oog, maar een soort boodschapper die het licht interpreteert en dat doorzendt naar de hersenen.

Onderwerpen