Spring naar de content

Netanyahu spreekt het Congres toe. De VS en Iran zijn ‘not amused’

De toespraak die Benjamin Netanyahu gisteren voor het Amerikaanse Congres hield, viel niet bij iedereen in de smaak. Het werd de Israëlische premier niet in dank af genomen dat hij het Amerikaanse beleid rondom mogelijke kernwapens in Iran bekritiseerde, en dat hij zijn bezoek niet had aangekondigd bij het Witte Huis. Zowel president Obama als vice-premier Massoumeh Ebtekar van Iran was not amused.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Gezamenlijk doel
President Obama was al niet blij met de speech (te zien in de bovenstaande video) voordat Netanyahu überhaupt zijn mond opende. Als een regeringsleider de Verenigde Staten bezoekt, is het gebruikelijk dat dat officieel wordt aangemeld. Omdat dat niet gebeurd is, hebben beide leiders elkaar niet ontmoet. Zo’n vijftig Democraten kwamen uit protest niet opdagen bij de toespraak die de Israëlische premier hield voor het Congres. In die speech zei Netanyahu dat hij vond dat de Verenigde Staten zich harder moeten opstellen tegenover Iran. Hij vindt de diplomatieke aanpak van Obama maar niets. Netanyahu is bang dat de onderhandelingen de kans vergroten dat Iran kernwapens zal fabriceren.

De inhoud van de speech was volgens Obama niets nieuws. Ook kwam Netanyahu niet met een alternatief voor het centrale probleem: de angst dat Iran zich in de rij van nucleaire mogendheden zal scharen. Obama stelt dat er nog geen deal is gesloten met Iran, maar dat de deal waarover nu wordt onderhandeld op dit moment de beste optie is, te prefereren boven sancties of militair ingrijpen. Obama benadrukt wel dat Israël en de Verenigde Staten een gezamenlijk doel nastreven – verhinderen dat Iran kernwapens gaat maken – en dat beide landen nog altijd een sterke band hebben.

In een reactie aan persbureau Reuters zegt Obama dat Netanyahu zijn toespraak wat hem betreft beter niet had kunnen houden, en zeker niet op dit moment – twee weken voor de parlementsverkiezingen in Israël. Hierdoor zou immers de indruk kunnen ontstaan dat de VS de kant van Netanyahu kiezen.

Zielige poging
Iran vindt de toespraak van de Israëlische premier misleidend en noemt het een zielige poging om een irrationeel agendapunt aan de orde te stellen. De Iraanse vice-president Massoumeh Ebtekar stelt dat Netanyahu vooral bezig is om de onderhandelingen te laten mislukken. “I don’t think it carries much weight. Well, they’re trying to derail the deal, aldus Ebtekar. Iran zegt overigens niet bezig te zijn met de productie van kernwapens. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Iran noemde de speech ‘saai en vol herhalingen’, zo meldt het persbureau van de Islamitische Republiek. Volgens het persbureau betrof het niet meer dan een campagnetruc.

Invloed
Eerder dit jaar kwam Netanyahu ook al in opspraak omdat hij een controversiële campagnevideo op zijn Facebookpagina plaatste. Zijn bezoek aan het Amerikaanse Congres heeft hem in elk geval weer in the picture gezet.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, heeft gesteld dat president Obama zijn uiteindelijke deal met Iran aan het Congres zal moeten voorleggen. Het Witte Huis wees in een reactie op het vetorecht van de president, mocht het zo ver komen.