Spring naar de content

Hero Brinkman: ‘Klassieke muziek is voor een kleine elite. Radio 4 – daar luistert toch geen hond naar?’

Hij is lid van de Provinciale Staten in Noord-Holland, rechercheur bij de Amsterdamse politie en loopt zich warm voor een terugkeer in de landelijke politiek met een one-issuepartij voor ondernemers. Komt Hero Brinkman nog wel toe aan een goed boek, een fijne plaat of een swingende show?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

“Met mijn nieuwe partij breek ik met het oude PVV-dogma dat cultuur een linkse hobby is. Dat is namelijk niet zo. Cultuur is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de samenleving; creatief denken leidt tot innovatie en innovatie leidt tot verbetering. Maar ik vind wel dat alle kunst die gesubsidieerd wordt aan twee voorwaarden moet voldoen: het moet toegankelijk zijn voor een groot publiek en het moet geëngageerd zijn.”

“Voor zover ik kan inschatten valt klassieke muziek niet onder deze voorwaarden. Klassieke muziek is namelijk niet voor een breed publiek toegankelijk, dat is voor een kleine elite. Neem nou Radio 4 – daar luistert toch geen hond naar? En als je naar het Concertgebouworkest wilt, ben je zo honderdtachtig euro kwijt voor een kaartje. Dan zeg ik: als zo’n kaartje toch al zo duur is, dan kun je er net zo goed vijftig euro boven op gooien en de subsidiekraan dichtdraaien. De elite die er komt, betaalt die paar tientjes extra dan ook wel.”

“Kijk: klassieke muziek is ooit gecomponeerd door een componist. Die heeft daar een bedoeling mee gehad. Die wilde met zijn muziekstuk een bepaald verhaal vertellen, of een bepaalde emotie overbrengen. Het is aan een dirigent en zijn orkest om dat verhaal of die emotie over te brengen. Het valt mij op dat de meeste dirigenten en orkestleden in Nederland geen flauw benul hebben in welke tijd de componist heeft geleefd, welk gevoel hij met een compositie over wilde brengen en wat hij met het stuk wilde zeggen. Dirigenten zetten bijvoorbeeld bepaalde noten harder aan omdat ze dat mooi vinden, niet omdat een componist het zo heeft bedoeld. En dat hekel ik. Daarnaast vraag ik me af of de gemiddelde bezoeker van een klassiek concert snapt waar ze naar luisteren. Maak op een willekeurige avond eens een rondje langs het publiek van het Concertgebouw, en vraag eens waar ze naar hebben geluisterd. Wat de achtergrond van het stuk is. Ze weten het niet.”

Na de Statenverkiezingen in maart presenteert Brinkman een nieuwe landelijke politieke partij, die volledig gericht zal zijn op ondernemers. Hij acht de kans ‘heel groot’ dat het huidige kabinet binnenkort valt. En hij vermoedt dat hij dan met zijn nieuwe partij best eens kan gaan meeregeren in het volgende kabinet.

Het gehele interview van Nick Muller met Hero Brinkman vindt u het maartnummer van HP/De Tijd, dat nu in de winkels ligt. Lees het hier digitaal, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.