Spring naar de content

KLM schrapt 22 vluchten door onenigheid met vakbonden

Komende zomer zal de KLM minder vluchten realiseren. De luchtvaartmaatschappij schrapt per direct 22 vluchten, waaronder reizen naar populaire bestemmingen. Een tekort aan cabinepersoneel wordt aangewezen als reden; het resultaat van discussies met vakbonden omtrent bezuinigingen op het personeel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

KLM wilde het tekort aan personeel opvangen door de rusttijden van medewerkers blijvend te verkorten. De vakbonden hebben hier niet mee ingestemd en het bezuinigingsakkoord dat vorige week door de KLM werd voorgesteld, is dan ook niet ondertekend. Operationeel directeur René de Groot noemde de beslissing ‘onvermijdelijk’, in een interview met de Volkskrant.

De vakbonden laten echter weten het tekort van 250 personeelsleden te zien als het resultaat van wanbeleid bij de KLM zelf. De directie heeft in december een vacaturestop aangekondigd en dat is volgens de vakbonden de reden voor het tekort. KLM meent dat de zaken iets anders liggen, volgens hen zou het opleiden een aannemen van extra personeel alleen voor de zomer opgaan. Na deze piekperiode zouden de banen weer geschrapt moeten worden wat voor veel geld- en baanverlies zou zorgen.

De 22 vluchten die geschrapt gaan worden, betreffen vooralsnog reizen in de eerste twee weken van mei, met als bestemming onder meer Rio de Janeiro en Shanghai. Voor reeds geboekte vluchten belooft de KLM een alternatief. De luchtvaartmaatschappij heeft laten weten vluchten in de rest van de piekperiode niet te schrappen, mits de vakbonden komende week wel akkoord gaan met het bezuinigingsvoorstel. In dit voorstel wordt het personeel onder andere gekort op vakantiedagen.

Onderwerpen