Spring naar de content

Koningsdag nieuwe stijl: de dag die je wist dat zou komen

Vandaag is een zwarte dag. Althans, voor de liefhebbers van oudhollandse spelen. Koningsdag zal in de toekomst in een nieuwe vorm worden gevierd. Het zat er natuurlijk aan te komen, niemand wil anno 2015 meer met zijn gelijkmatige en gebleekte gebit on national television in een koek happen, laat staan onze fashionista queen Máxima, maar het heeft toch iets treurigs, zo’n afscheid van een van de lulligste tradities van Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Johanna Geels

Niet alleen het koekhappen, spijkerpoepen en wc-potwerpen worden afgeschaft, ook zullen we prins Pieter nooit meer zien sjoelen met fris gewassen burgerkindertjes, prinses Margriet geestdriftig uit de maat zien klappen bij een jazzballetvoorstelling, Beatrix onder heur stormvaste hoed zien knikkebollen naar onderdanen, terwijl haar hofdames beladen onder nutteloze cadeautjes speuren naar rododendrons waarachter ze het hele zootje kunnen flikkeren.

Vlootschouw?
Ik vind het wat. Drieëndertig jaar traditie die zomaar overboord wordt gegooid. Letterlijk, want onze eerste Koningsdag nieuwe stijl zal in Dordrecht voor een groot deel bestaan uit een ‘vlootschouw’. Ik kende het hele woord niet, maar ik vermoed dat ze hiermee een soort van defilé bedoelen, zoals in de tijd van Juliana gebruikelijk was. Zo nieuw is die Koningsdag dus ook weer niet. Ik weet niet hoe Beatrix hier tegenaan kijkt, maar ik vind het best zielig voor haar. Willem-Alexander had natuurlijk al vaker laten doorschemeren fan van zijn oma te zijn, maar om nou gelijk je hele Koningsdag in haar stijl te modelleren en je eigen moeder niet op je feestje uit te nodigen…

Koekhappen op het Oude Loo
Zullen ze bij elkaar komen, 27 april? Beatrix, Pieter en Margriet? Met z’n drietjes in de tuinen van het Oude Loo? Ik zie al voor me hoe Pieter een waslijn ophangt tussen de oude beukenbomen. Er met zijn tong tussen de tanden Koninklijke Peijnenburgkoek aan priegelt. De luxe parelkandij-variant, uiteraard. Margriet, die ondertussen gillend van het lachen op haar hurken spijkers poept, Beatrix die samen met haar hofdames een moderne dansvoorstelling doet. Lakeien die overgooien met wc-potten. Misschien een leuke tip voor de NPO, dat ze zulks op een hip ‘tweede scherm’ volgen, alleen te zien op internet en waar Mart Smeets invoelend commentaar bij zal leveren. (“Beatrix kindje, dat losse haar staat je goed. Ik zou bijna zeggen ‘geil’. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.”)

Dordtse paardendarmworst
Gelukkig is het niet helemaal voorbij met de lulligheid. Er zal nog steeds een wandeling door de stad plaatsvinden en er zullen lokale streekproducten aan het koningspaar worden aangeboden. Hierbij valt te denken aan de beroemde op beukenhout gerookte Dordtse paardenworst, die zijn smaakaroma dankt aan het gebruik van een ‘natuurlijke’ paardendarm. Wat dat betreft is het maar goed dat Bea niet mee is. Die zou dat, als fervent paardenliefhebber, nooit trekken.

Dordts Dreuteldrop
Verder zullen er Dordtse Schapekopjes worden aangeboden door arbeidsgehandicapten, Dordts Dreuteldrop door langdurig werklozen, Ambachtelijke Hoeksche chips door stichting DOF (Dordrecht Obesitas Forever), en nog veel meer feestelijke lekkernijen door inwoners van onze participatiesamenleving, die speciaal voor deze dag in het zonnetje zullen worden gezet. Kortom, Juul zou tevreden zijn.

En nu maar hopen dat er rododendrons zijn in Dordrecht.