Spring naar de content

Uitstel beursgang ABN Amro kan toch geen verrassing zijn

ABN Amro gaat voorlopig niet naar de beurs. Dat maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Er zijn mensen voor wie deze mededeling als een volslagen verrassing komt. Best veel mensen eigenlijk, want de pr-machine loopt al een tijd en het doel kon alleen Beursplein 5 zijn, zo leek het. De markt werd gekneed, het sentiment op de beurs werkt de laatste maanden maximaal mee, een beter momentum is nauwelijks denkbaar.

Ik heb nooit geloofd dat ABN Amro klaar is voor een beursgang, ik heb er op deze plaats vaak over geschreven. Dan ging het over de veel te hoge verwachtingen als het gaat om de waarde. Een miljard of zes, daar hield ik het op. Dat kan in de tussentijd best wat meer zijn geworden, maar die 15 miljard waarover je overal kon en kunt lezen: vergeet het maar.

Het is nog altijd onduidelijk hoe ABN Amro als bedrijf draait. De financiële verslaggeving van de laatste jaren wordt gedomineerd door eenmalige mee- en tegenvallers.

Recent was er het schandaal in Dubai waarvan de schade nog lang niet is te overzien. De Amerikaanse toezichthouders kijken er ook naar en als die boetes uitdelen begint het bij honderden miljoen maar miljarden zijn ook geen uitzondering. Want ABN AMRO is in Dubai een recidivist en had het al eerder met de VS aan de stok.

Dan is er nog de kwestie met de renteswaps die aan nietsvermoedende MKB-ers zijn verkocht. Die affaire begint nog maar net maar ook daar spreek je al snel over honderden miljoenen. Maar miljarden kan ook.

Dan is er de onderkapitalisatie waarover ik het meest recent schreef.

Het gedoe over de salarisverhogingen – daar gooit Dijsselbloem het op dit moment ogenschijnlijk op – is in vergelijking met al die andere kwesties klein bier. Het zal beleggers ook een zorg zijn: die vinden het best als bestuurders extreem goed worden betaald, zolang het aandeel het ook maar goed doet.

Maar dat laatste – een goed renderend aandeel – daarvoor is het bedrijf nog lang niet klaar.