Spring naar de content

Paasgedachte: vergeef het hun, ze weten niet wat ze doen

We moeten het toch nog even over Iniesta hebben. Of liever, over de dombo’s met oranje klompen op hun hoofd die hem uitfloten. Niet heel de Arena floot Andres Iniesta uit tijdens Nederland-Spanje, dat niet, maar het waren er voldoende om vijf dagen later te zeggen: vergeef het hun, ze weten niet wat ze doen. Zo vlak na Goede Vrijdag moet dat kunnen: even Jezus’ woorden aan het kruis aanhalen om erop te wijzen dat die lui echt niet wisten wat ze deden, dat weten ze namelijk nooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

We moeten het de Oranjefans vergeven omdat ze de ontwikkeling missen om het verschil te kunnen zien tussen briljant en redelijk. Het interesseert ze ook niet, briljant of redelijk, ze wachten tot het scorebord aanleiding geeft om te hossen en dan gaan ze hosssen. Ze weten niet dat Iniesta een sieraad voor de sport is, een heerlijke stylist, de meest onschuldige, innemende, fijngevoelige profvoetballer op aarde. Waarschijnlijk kunnen ze zijn club niet noemen. Ze weten alleen dat de middenvelder van FC Barcelona in 2010 de winnende goal maakte in de WK-finale tegen Nederland.

Dinsdag herkenden ze zijn opgeschoven haargrens boven een vriendelijk gezicht en gingen fluiten. Ze floten zodra Iniesta een kwartier voor tijd het veld inliep en dat hielden ze tot het einde bij ieder balcontact vol.

Ik was erbij en begon meteen te twitteren, uit schaamte, maar dat moet ik niet doen. Ik moet erboven staan. Veel beter. Laatst nog wees ik op hun inborst toen Feyenoordfans een zeventiende-eeuwse fontein in Rome hadden vertimmerd. Buitenlandse journalisten die me belden voor nadere informatie over de Dutch barbarians probeerde ik tot matiging te bewegen. Oké, die clubsupporters van ons deugen niet altijd, maar het Oranjelegioen maakt nooit iets stuk, ook al bestaat het uit twintigduizend stomdronken carnavalsvierders in het centrum van Bazel.

En zo zal het straks ook zijn in Letland. Als onze helden na afloop van de competitie op vakantie willen en Guus Hiddink alles moet doen om ze te motiveren voor deze EK-kwalificatiewedstrijd, zal het legioen vanuit Stadskanaal, Valthermond en Margraten afreizen naar Riga. Ze zullen er alle schilderachtige geveltjes heel laten. Als trouwe honden zullen De Generaal, de Oranje Sinterklaas, de Oranje Napoleon, Rasta Ruud of hoe die dombo’s in hun malle pakjes ook heten mogen het Nederlands elftal steunen.

Op 12 juni gaat het van Holland wordt kampioen, want zo zijn die mensen. Ze weten niet wat ze doen.

Iedere zondag schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een sportcolumn.