Spring naar de content

Open grenzen en complottheorieën. Dit weten we over defensieminister Kammenos

De komende dagen brengt de Griekse premier Alexis Tsipras een bezoek aan Rusland. Wat als een soort handelsmissie te boek staat wordt door de EU echter argwanend bekeken. De Grieken trekken steeds meer naar Rusland, zeker nu de relatie met Europa zo op scherp staat en een bankroet dreigt. De deal met de Russen zou mogelijk kunnen gaan over grote financiële steun, in ruil voor een Grieks veto tegen sancties van de Europese Unie tegen Rusland. Dat de Grieken geen voorstander van de sancties zijn is al langer bekend, maar tot op heden heeft men het niet aangedurfd ze tegen te houden. Nu Griekenland verder in het nauw zit en ook Rusland de snelste prijsstijging sinds 2002 te verduren heeft – 16,9 procent in een jaar tijd – wordt de kans daarop groter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De gebrouilleerde relatie met Europa is aan verschillende mensen te danken. In Nederland zijn we inmiddels algemeen bekend met Yanis ‘de middelvinger’ Varoufakis, de Cambridge-hoogleraar ‘game theory’ die er nogal onorthodoxe onderhandelingstechnieken op nahoudt. Minder bekend is Panos Kammenos, de Griekse minister van Defensie. Deze oprichter van de uiterst rechts-populistische Anexartiti Ellines-partij (Onafhankelijke Grieken), die in de wonderlijke regering met het uiterst linkse Syriza terecht is gekomen, heeft vooral de relatie met Duitsland op scherp gezet.

Duitse neo-nazi’s
Zo beweerde hij dat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble een psychologische oorlog tegen zijn land voert en was ook hij het die begon over de schadeloosstelling voor het enorme leed dat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de Grieken hebben aangedaan, die Duitsland nog altijd niet zou hebben ingelost. Het zou gaan om bedragen tot wel 160 miljard euro. Voor zijn aanstelling als minister verklaarde hij al eens dat Europa wordt geregeerd door ‘Duitse neo-nazi’s’.

Panos Kammenos (l) legt premier Alexis Tsipras een nieuwe theorie uit.
Panos Kammenos (l) legt premier Alexis Tsipras een nieuwe theorie uit

Het was ook deze Kammenos die dreigde de grenzen open te stellen waardoor vluchtelingen Europa, en in het bijzonder Berlijn, in zouden kunnen trekken.

“Als ze (de EU-lidstaten) uithalen naar Griekenland, dan moeten ze weten dat de vluchtelingen papieren krijgen en naar Berlijn zullen gaan.” Hier zouden bovendien IS-terroristen bij kunnen zitten en het de EU zou het aan zichzelf te wijten hebben als zij die binnenhalen door hun opstelling ten opzichte van de Grieken in de schuldencrisis.

Hoewel onder meer premier Rutte het idee als ‘krankzinnig’ omschreef, herhaalde Kammenos gisteren tegenover de Britse krant The Times zijn waarschuwingen:

Europe has to realise that by keeping Greece stable, the West’s front against Isis is secure. But if pushed out or forced out of the eurozone . . . waves of undocumented migrants, including radical elements, will spill in from Turkey, making their way to the heart of the West,” aldus de minister.

Complottheorieën
Verder staat Kammenos erom bekend een fervent aanhanger van complottheorieën te zijn, waarvoor in Griekenland een vrij ruime basis is. Eentje ervan is die dat Joden geen belasting betalen (in tegenstelling tot orthodox christelijke Grieken), een uitspraak die Kammenos afgelopen december nog deed op tv.

Meest opzienbarend is wel de theorie waarin hij beweert dat de overheid de Griekse bevolking vanuit vliegtuigen onderspuit met een geest-controlerende substantie. Kammenos heeft dit nooit willen uitsluiten, wat zijn partij en de aanhangers de bijnaam ‘psekasmenoi’ (gespotenen) heeft opgeleverd. (Overigens zou uit een survey blijken dat een derde van de Grieken de theorie gelooft.)

Kammenos onderhoudt naast slechte banden met Duitsland en de EU goede banden met de Russen. In februari was in het nieuws dat Konstantin Malofeev, een rijke Russische oligarch die op de zwarte lijst van de EU staat, niet aanwezig kon zijn bij een trouwerij in Griekenland van een collega-oligarch en daarom iedereen uitnodigde op zijn landgoed nabij Moskou. Een van de aanwezigen was Defensie-minister Panos Kammenos.

In een peiling van een universiteit in Macedonië naar de populariteit van kabinetsleden, bleek de populariteit van Kammenos tussen januari en april met 23 procent gestegen. Met recht houden de EU-diplomaten hun hart vast de komende dagen.