Spring naar de content
bron: anp

Poetin hoeft niets anders te doen dan achterover leunen en afwachten

De kans op een allesverwoestende kernoorlog is reëel. Maar er is ook een ander scenario denkbaar: dat Oekraïne als een rijpe appel in Poetins schoot valt, schrijft Willem Pekelder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

We moeten ons voorbereiden op oorlog, al is het maar om de vrede te bewaren. Dat weet inmiddels iedereen. Brigadegeneraal Maurice Timmermans wond er vandaag in Trouw geen doekjes om. “Dit is eerder een oorlogsvoorbereiding dan een oefening", zei hij over Steadfast Defender, de grootste Navo-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog.

Bijna wekelijks dreigt president Poetin met kernbommen als het Westen hem nog langer dwarsboomt bij zijn annexatie van Oekraïne. Typisch iets voor (post)communistische landen, dat dreigen met atoombommen. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un doet het te pas en te onpas. Ook Sovjet-leider Chroesjtsjov chanteerde de wereld ermee. Dat was in oktober 1962 toen de Amerikanen in verzet kwamen tegen het plaatsen van op hen gerichte Sovjet-kernraketten op Cuba. Ik weet uit familiekring dat mijn oudoom, ocharme, ‘ter bescherming’ hout voor zijn ramen timmerde. Een aandoenlijk teken van onmacht. Hij wist van Hiroshima en Nagasaki.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap