Spring naar de content

Opmerkelijk: Van Miltenburg geeft fouten toe, maar ‘heeft niets fout gedaan’

De strijdbijl is begraven, de voorzittershamer blijft in handen van Anouschka van Miltenburg. De Tweede Kamervoorzitter mag dan (anoniem) al vaak bekritiseerd zijn, ze blijkt een ware overlevingskunstenaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Politici en journalisten verwachtten haar decharge al menig maal, maar de VVD’er overleeft werkelijk elke crisis. Deze week was de aanleiding de kwestie waarin Van Miltenburg het GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman onterecht zou hebben verdacht namen te lekken van potentiële kandidaten voor de Nationale Ombudsman – wat haar op een schorsing van haar fractievoorzitter en een onderzoek van de Rijksrecherche kwam te staan – en de voorzitter delen van een gesprek tussen haar en Voortman zou hebben gelekt naar De Telegraaf.

Er werd vervolgens belastende informatie gelekt naar politiek verslaggever Dominique van der Heyde. Voortman wilde eerherstel nadat uit onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat ze vrijuit ging, maar ook na twee gesprekken tussen Van Miltenburg en Voortman was de GroenLinkser nog niet tevreden gesteld. Het hoofd van Van Miltenburg lag op het hakblok, en het presidium had meerdere vergaderingen nodig om te concluderen dat de voorzitter toch kon aanblijven.

Gisteren werd de situatie dan eindelijk gesust. Van Miltenburg gaf na (wederom) vele uren praten met Voortman toe dat ze ‘te weinig oog voor het persoonlijke aspect had’. Een half excuus waarmee de kous af is, hoewel het erop lijkt dat de twee het op een akkoordje hebben gegooid. Voortman, die een maand werd geschorst door haar fractievoorzitter Bram van Ojik omdat ze intern over de Ombudsmanbenoeming had gesproken, heeft namelijk haar verklaring hierover ingetrokken, weet De Telegraaf. Voortman beweerde eerst dat ze er in de fractie over had gesproken, waar ook niet-Kamerleden bij waren. Dat laatste is strafbaar omdat het vertrouwelijke informatie betrof. Nu is haar lezing dat ze er alleen met een fractiegenoot (Kamerlid) over heeft gesproken. Hoewel de Rijksrecherche concludeerde dat Voortman vrijuit ging, is onduidelijk waarom Van Ojik het Kamerlid schorste als zij niets onoorbaars had gedaan.

In ieder geval is er wederom een crisis rondom Van Miltenburg bezworen. En hoewel de officiele verklaring van de VVD’er is dat ze te weinig oog voor het persoonlijke aspect van Voortman had, doet ze (voor de zoveelste keer) een onhandige uitspraak. In de woorden van De Telegraaf: ‘op een vraag over wat ze fout heeft gedaan, ontglipt Van Miltenburg toch: ‘Ik heb niets fout gedaan’.’

Verder verklaarde de Kamervoorzitter dat het geen moment in haar was opgekomen om af te treden en op de vraag of ze nog voldoende gezag heeft om verder te functioneren zei ze dat dit een vraag is die anderen moeten beantwoorden.