Spring naar de content

Ontmoet de nieuwe Fotograaf des Vaderlands, en zijn werk

De Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (1978) is benoemd tot de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Koen Hauser. Wie is deze Fotograaf des Vaderlands?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Polat is na Koen Hauser en Ilvy Njiokiktjien de derde Fotograaf des Vaderlands die wordt uitgeroepen, een initiatief van Stichting Fotoweek. Polat moet het vak fotografie het komende jaar een gezicht geven en als ambassadeur van de Nederlandse fotografie gaat hij een eigen serie maken voor de Fotoweek, die in september zal plaatsvinden. Het thema van deze week is
‘Kijk! Mijn Straat’, wil de stichting ‘de Nederlanders inspireren om hun directe alledaagse omgeving te delen door via fotografie’.

Brabant
De 37-jarige fotograaf met een Nederlandse moeder en een Turkse vader groeide op in Fijnaart in Brabant. Hij studeerde fotografie aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en woonde de afgelopen jaren in Istanboel. Sinds dit jaar woont hij weer in Nederland. Zijn foto’s werden onder andere afgedrukt in The New York Times, Rolling Stone, Paris Match en Vogue Istanbul.

Foto’s vol leven en energie
In 2013 werd de eerste Fotografe des Vaderlands Ilvy Njiokiktjien uitgeroepen. Zij maakte een serie over Hollandse verjaardagen bij het thema ‘Kijk! Mijn Familie’. Met Njiokiktjien werd de documentaire fotografie getoond. In 2014 maakte de tweede Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser een serie bij zijn thema ‘Kijk! Mijn Geluk’ waarmee de autonome fotografie getoond werd. Pola mag een heel andere stijl belichten: de mode- en straatfotografie.

“Ahmet Polat is een fotograaf met een succesvolle carrière,” aldus de Stichting Fotoweek. “Zijn foto’s zijn altijd verrassend, vol leven en energie.” Terugkerende thema’s in zijn werk zijn onder meer: (collectieve) identiteit, de spanning tussen individu en collectief en de invloed van het verleden op het heden waarbij de mens altijd centraal staat, aldus de Stichting.

Werken
In 2004 won de documentaire- en modefotograaf de tweede prijs voor documentairefotografie bij de uitreiking van de Zilveren Camera, in 2006 won Polat de ICP Infinity Award en in 2009 werd hij genomineerd voor de Prix Pictet. Het werk van Polat hing onder meer in het Stedelijk Museum en in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam.

Boulevard Roosendaal 5 C Ahmet Polat Fotoweek 2015
Boulevard Roosendaal 5 C Ahmet Polat Fotoweek 2015
Frederickstraat Eindhoven 4 C Ahmet Polat Fotoweek 2015
Frederickstraat Eindhoven 4 C Ahmet Polat Fotoweek 2015

Polat vertelt in het volgende filmpje meer over zijn werk On the Move, een tentoonstelling over de nieuwste ontwikkelingen in de fotografie.

De fotoserie van de Fotograaf des Vaderlands zal vanaf 6 september tot en met 25 oktober te zien zijn bij Fotodok in Utrecht.