Spring naar de content

Nieuwsuur gevaar voor de volksgezondheid, aldus Charles Groenhuijsen

Nederlandse media zouden vaker goed nieuws in plaats van slecht nieuws moeten brengen. Dat zegt voormalig NOS-correspondent Charles Groenhuijsen vandaag in nrc.next.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

In het ‘ikterview’, de wekelijkse rubriek waarin een bekend persoon zichzelf interviewt, stelt hij dat journalisten veel te vaak op zoek zijn naar slecht nieuws. En dat heeft vergaande gevolgen voor de volksgezondheid. “Neem rubrieken als Nieuwsuur, EenVandaag, Zembla en Brandpunt. Die zijn op hun eentje verantwoordelijk voor minstens de helft van alle depressies in Nederland. Overdreven? Wat denk je zelf?”

Hij legt uit: “Dan hebben ze wéér een kakelverse depri-onthulling over de zorg, het onderwijs, bedrijven, het milieu, sociale werkplaats, vluchtelingenkamp, opvangcentrum… het gáát maar door. En zo voorspelbaar. Ik check hun websites wel eens tussendoor. Zelden aanvechting om te gaan kijken. De cultuur daar klopt niet. Hoofdredacteuren die in samenwerking met de firma Douwe Egberts Prozac in de redactiekoffie mengen. Daar zouden die programma’s zó van opknappen.”

In plaats van slecht nieuws zouden de actualiteitenrubriek de nadruk eens moeten leggen op positief nieuws. “Jonge mensen mijden kranten en televisie omdat ze het gesjaggerijn van de generatie van babyboomers zat zijn. Dat bombardement aan narigheid maakt ze murw. Ze vertrekken opgewekt naar blogs en social media. De mopperende dinosaurussen van de oude journalistiek noemen dat ontlezing.” Als voorbeeld daarvoor noemt hij De Wereld Draait Door. “Matthijs van Nieuwkerk is – zonder antidepressiva – de heerlijke, eerlijke uitzondering. Die zegt: ‘Er is zó veel te vieren’. Zijn programma is elke dag weer een feestje. En DWDD heeft op zijn eentje meer kijkers dan al die andere Prozacrubrieken samen.”