Spring naar de content

Thierry Baudet op Sicilië. Redeneren met de belangrijkste intellectueel van deze tijd

“We moeten wel een beetje kritisch kijken waar we naar kijken”, zegt Thierry Baudet op een botenkerkhof op Sicilië. Om vervolgens te fantaseren: “We weten niet wat er gebeurd is, misschien hebben deze mensen het allemaal overleefd en inmiddels een asiel gekregen in Duitsland.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Als vreemde eend in de bijt bij een clubje linksige mensen (Myrthe Hilkens, Sophie Hilbrand, Eva Jinek, Özcan Akyol, Olaf Koens) is Baudet door Jeroen Pauw op schoolreisje naar Zuid-Italië gestuurd om met eigen ogen de bootvluchtelingenproblematiek te bekijken. De 32-jarige schrijver, journalist en opiniemaker die zichzelf omschrijft als de belangrijkste intellectueel van deze tijd, blijkt gisteren in Pauw duidelijk andere dingen te hebben gezien dan de overige vijf Sicilië-gangers. “Ik wil niet weten in welk universum u eigenlijk leeft”, zei Jesse Klaver tegen topbankiers, Baudet probeert zijn medereizigers eenzelfde spiegel voor te houden.

’s Lands opperbolleboos (“Kun je iemand anders noemen die zo doorziet wat de problemen zijn?”) neemt Jinek de maat die bij de aanblik van een Hello Kitty-kinderzwemvest meteen een kind voor zich ziet. Volgens Baudet moet de talkshowhost daar eens mee ophouden, met het koppelen van een kinderzwemvest aan een kind, maar ‘in plaats daarvan ‘gewoon kijken wat is de situatie?’’ Wie zich in hogere intellectuele kringen begeeft kan kinderzwemvest en kind blijkbaar volledig los van elkaar zien, en wat Jinek doet is dan ook framing.

Gelukkig is Baudet daar zelf niet op te betrappen. Hij bagatelliseert het botenkerkhof (‘sowieso al een frame’) en stelt dat er ook ‘allerlei Italiaanse vissersboten’ liggen, maar moet na terechtwijzing door Akyol toegeven dat hij er maar één heeft gezien. Vervolgens verwijt hij Jinek dat zij bij het zien van een paar schoenen een heel verhaal verzint, wat zij weerlegt, en waar de bolleboos vervolgens maar overheen praat.

Schrijnend wordt het wanneer Baudet claimt dat het botenkerkhof eigenlijk goed nieuws is: als de kustwacht een boot onderschept wordt die daarna tot zinken gebracht en dus, concludeert de knappe kop, hebben de opvarenden het in principe overleefd.

Eerder in de uitzending wijst Hilkens Baudet er al fijntjes op dat hij blijkbaar ontkent dat de kustwacht aan hen heeft verteld dat op die boten vaak doden worden gevonden, maar hij doet net of hij dat niet gehoord heeft.

Baudet: “En toch is het zo dat die boten alleen maar daar liggen omdat blijkbaar die mensen zijn aangekomen. Want we weten dat op het moment dat militairen of andere Europese schepen vlotten of boten oppikken op zee, ze die laten zinken. Dus het is niet zo dat boten naar de Italiaanse kust worden gesleept, dus alles wat daar ligt is aangekomen.”
Pauw: “Die boten zijn aangekomen, dat zegt overigens niet dat al die mensen het hebben overleefd.”
Baudet: “Dat is juist. Mensen kunnen tijdens een overtocht sterven, zoals dat ook… eh… elk ander moment in het leven kan gebeuren.”

Laat hem vooral even op u inwerken, deze grootste intellectueel van deze tijd.