Spring naar de content

Opvallende vondsten: wat onthult de boekenkast van Bin Laden?

Woensdag hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten een lijst openbaar gemaakt met daarop ongeveer honderd boeken en andere documenten die in het bezit waren van Al-Qaida-leider Osama bin LadenHet materiaal is in beslag genomen tijdens de- aanval op zijn schuilplaats in mei 2011 in het Pakistaanse Abbottabad die Bin Laden fataal werd. HP/De Tijd zette de meest opvallende vondsten op een rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Het totale pakket aan documenten is vrijgegeven onder de naam ‘Bin Ladens Bookshelf’. De digitale bibliotheek van de terrorist bevat onder meer notities, brieven, kaarten, studiemateriaal, religieuze preken, Amerikaanse overheidsdocumenten, kaarten, een zelfmoord-preventiegids en 39 Engelstalige boeken.

Geen islamitische staat
Bin Ladens boekenkast verschaft interessante inzichten. Zo wordt duidelijk dat de terrorist zich onder meer bezighield met complottheorieën, en is in brieven te lezen hoe hij terugkijkt op de aanslagen van 9/11 en hoe hij nieuwe aanvallen op Amerika voorbereidde.

Opvallend is de oproep die hij doet aan islamitische militanten, om te stoppen met het oprichten van een islamitische staat omdat de vijand (de VS) nog te sterk zou zijn. In plaats daarvan riep hij op om Amerikaanse ambassades en oliemaatschappijen aan te vallen.

Opmerkelijke titels op zijn boekenplank zijn de boeken waarin kritiek wordt geuit op de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme, waaronder Imperial Hubris: Why the West is Losing the War on Terror van CIA-agent Michael Scheuer en Obama’s Wars van Watergate-klokkenluider Bob Woodward.

Seymour Hersh
De publicatie van deze lijst hangt samen met de oproep van president Obama om transparanter te zijn over zaken die de nationale veiligheid betreffen. De timing van publicatie is opvallend, helemaal nu er net een kritisch artikel is verschenen van onderzoeksjournalist Seymour Hersh over de zaak-Bin Laden. Volgens Hersh zouden Pakistaanse generaals op de hoogte zijn geweest van de schuilplaats van Bin Laden, en in in tegenstelling tot wat Washington beweert, zou Bin Laden niet overmeesterd zijn, maar ziek en verzwakt zijn geweest.

De gevonden boeken en andere documenten tonen vooral aan dat Bin Laden vanuit zijn schuilplaats nog steeds leiding gaf aan en een stem had binnen een terroristische organisatie, en plannen had om Amerika opnieuw te treffen.