Spring naar de content

Waarom het Ierse homohuwelijk-referendum bijzonder is

Ierland behoort van oudsher tot de meest katholieke landen van West-Europa. En een dergelijke religieuze basis gaat hand in hand met een conservatieve regering, waar weinig ruimte is voor ‘afwijkende’ ideeën. Zo was homoseksualiteit in Ierland tot 1993 strafbaar bij de wet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar de tijden veranderen, en rondom Ierland gingen steeds meer landen een toleranter beleid voeren, en inmiddels zijn er een kleine 20 landen (Amerikaanse staten niet apart meegeteld) waar het legaal is voor homoseksuelen om te trouwen. Uiteraard is dat wereldwijd nog steeds erg weinig, maar het is een begin. En nu is het voor Ierland tijd om te beslissen of homo’s en lesbiennes mogen trouwen.

Op het eerste gezicht lijkt het een logische stap in het moderne Ierland waar een groot deel van de bevolking zich de laatste jaren van het katholieke geloof afkeert. Maar de manier waarop de Ieren het gaan doen is opvallend. Door middel van een referendum wordt het volk gevraagd voor of tegen het homohuwelijk te stemmen. Tot dusver is dit nog nooit voorgekomen.

Vandaag mogen de Ieren beslissen of same-sex marriage legaal gaat worden. En het ziet er rooskleurig uit voor de Ierse homoseksuelen. Volgens vrijwel alle polls gaat het homohuwelijk er wel degelijk komen. Eigenlijk is alleen de katholieke kerk tegen, maar door de schandalen die de afgelopen jaren aan het licht kwamen, lijkt het instituut niet meer de morele overredingskracht als vroeger te hebben.

Het referendum in Ierland is een opsteker voor de homorechten wereldwijd, juist omdat het land altijd als aartsconservatief werd gezien. Het is dan ook te hopen dat meer landen volgen. Aan de andere kant van de wereld wordt een Iers homohuwelijk in ieder geval een discussiepunt. Australië, dat te boek staat als een modern en vooruitstrevend land, heeft namelijk als enig Engels-sprekend land nog geen homohuwelijk doorgevoerd.

De resultaten van het referendum zullen morgen bekend worden, dus dan zullen we het zien. En zo wordt een fundamenteel recht, het recht om iemand lief te hebben, langzaam maar zeker steeds meer gemeengoed. In de Westerse wereld, althans.

Onderwerpen