Spring naar de content

Bieden: tweehonderd euro voor een naaktportret van Harry Mulisch

Zelf heeft hij vast niet geprotesteerd tegen dit schilderij van Ine Laurant, waarop hij, slechts gekleed in een weinig verhullend kleed, staat afgebeeld als de oppergod Zeus. Maar dat er (op het moment van schrijven) slechts honderdzestig euro voor het klassieke portret van Harry Mulisch wordt neergeteld,  zal hem minder hebben bekoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Veilingsite Catawiki veilt vanavond diverse Mulisch-parafernalia. Onder meer een eerste druk van De Aanslag, diverse bibliofiele uitgaven en het portret van Laurant gaan dan onder de hamer. Het portret zou volgens de veilingmeester zo’n zeshonderd tot duizend  euro op moeten brengen, maar dat brengt het nog lang niet op. Ook op de andere te veilen items wordt er nog niet gul geboden: een gesigneerd exemplaar van De Procedure (huidig bod: vier euro), een lot met onder meer de zeldzame uitgaven De oer-aanslag en Moderne atoomtheorie voor iedereen (huidig bod: vier euro) en een gesigneerde derde druk van diens debuutroman Archibald Strohalm (huidig bod: vijftien euro) zijn daarvan enkele voorbeelden. Dreigt de schrijver van ‘het beste Nederlandstalige boek aller tijden’ nog geen vijf jaar na zijn dood al in de vergetelheid te raken?

‘Pedofiel wachtlied’
Ook van Mulisch’ gezworen aartsvijand Gerard Reve worden deze week op Catawiki spullen geveild. Het zal ‘de best gekapte schrijver van Nederland’ (dixit Remco Campert) dat ook de objecten van Reve voor een schamele prijs verkocht lijken te worden. Hoewel men nog tot en met woensdag op de ‘reviana’ kan bieden, zijn de huidige biedingen een lachertje. Voor een eerste druk van De Avonden, waar je al gauw een paar honderd euro voor neerlegt, is op het moment van schrijven pas vijfentwintig euro geboden. Op een gesigneerd exemplaar van de herdruk van de debuutbundel van Reve is nu zeven euro geboden. Een gesigneerd exemplaar van Vier wintervertellingen doet vijftien euro. Een boek van de vader van Gerard Reve? Eén euro. En voor het handgeschreven gedicht ‘Pedofiel wachtlied’ heeft iemand tweehonderd euro over. Een fiks bedrag natuurlijk, maar in vergelijking met wat er ooit voor werd betaald vooralsnog een schijntje.

4cdeab6a-e435-11e4-97cf-4ab00c55681e
Harry Mulisch. Ine Laurant, 2000.

4cd0d800-e435-11e4-8c2c-ff36fdb89fc4

4c51e31a-e435-11e4-8db5-fc3507e8919c