Spring naar de content

Engagement op 3FM: als het maar niet te lang duurt

De uitzending van 3voor12 Radio van de VPRO stond woensdagavond in het teken van engagement. Het was de redactie opgevallen dat grote internationale artiesten – Hozier, Kanye West, D’Angelo, Macklemore – zich openlijk uitspreken over maatschappelijke thema’s, terwijl hun Nederlandse collega’s zich opvallend op de vlakte houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Klaas Knooihuizen

Het bleek niet mee te vallen om de uitzending te vullen. Verschillende artiesten zeiden geen tijd te hebben of überhaupt geen behoefte te voelen om de maatschappij te bekritiseren. In een artikel dat de uitzending aankondigde, vertelt rapper Mr. Polska dat hij voorzichtig is. Spreek je je uit tegen IS, dan loop je het risico weggezet te worden als moslimhater. Ook zangeres Janne Schra (hierboven op de foto) is huiverig. Ze betwijfelt of ze genoeg kennis van zaken heeft om haar mening te geven. Armand noemt dat dan weer ‘een leuk excuus’.

Voldoende gespreksstof voor een interessante thema-uitzending, me dunkt.

Bootvluchtelingen
Viel dat even tegen. Tussen 22.00 en 01.00 was het business as usual. De immer enthousiaste Roosmarijn Reijmer kondigde plaatjes aan en af, deelde festivaltickets uit en riep luisteraars op om hun concertfoto’s up te loaden in de 3FM-app. Het thema was teruggebracht tot twee keer per uur een minuutje, waarin artiesten hun favoriete social issue mochten toelichten. We kwamen erachter dat Torre Florim van Nijmeegse rockband De Staat voorstander is van het basisinkomen, dat Lucky Fonz III wakker ligt van bootvluchtelingen, dat Janne Schra vindt dat homoseksualiteit volstrekt normaal is en dat was het dan.

De verhalen verschenen in een uitgebreide versie op de website van 3voor12. In de uitzending was enkel ruimte voor de samenvatting. “Op de site past meer dan op de radio. Daarom verwijs ik,” legt Reijmer via Twitter desgevraagd uit.

Plaatje-praatje
Er is ongetwijfeld van alles voor te zeggen. Dat mensen wegzappen als zo’n gesprek te lang duurt bijvoorbeeld, zoals ze De Wereld Draait Door verlaten als de muziek de zestig-secondegrens overschrijdt. Maar moeten cijfers altijd leidend zijn?

Het voelt lullig om juist 3voor12 hierop aan te vallen. Het is een van de weinig programma’s op 3FM die binnen de ongetwijfeld belachelijke eisen van de NPO nog een beetje eigenzinnig probeert te zijn. Maar ook zij durven (of willen) het armoedige concept van plaatje-praatje niet te doorbreken.

Ik geloof niet dat we op dit vlak heel veel van de TROS hoeven te verwachten. Alle hoop is gevestigd op de VPRO. Want van een zender die ‘serious radio’ als ondertitel heeft gekozen, mag je toch iets meer, euh, engagement verwachten.