Spring naar de content

Te koop: het grootste boerenbedrijf ter wereld, driemaal zo groot als Nederland

In Australië heeft zich een buitenkansje aangediend voor degenen met een hoge portie agrarische ambitie. Het grootste boerenbedrijf ter wereld staat namelijk te koop. De lap grond is drie keer zo groot als Nederland. Liefhebbers moeten wel een flinke zak geld meenemen, want de eigenaar wil er graag een slordige 223 miljoen euro voor hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Op het eerste gezicht geen klein bedrag, maar de koper krijgt er er maar liefst 10 miljoen hectare land voor, verspreid over heel Australië, inclusief 185 duizend koeien en zestien boerderijen, waaronder ‘s wereld grootste koeienranch, Anna Creek Station, in de staat South Australia. Daarbij is het omvangrijkste stuk land geen koninklijk bezit of staatsbezit is. Want naast de vele runderen wonen er 150 mensen op de landerijen; allemaal boeren die werken voor de huidige bewoners, de familie Kidman.

De Australische familie Kidman, met jaren geleden de mythische pionier en selfmade miljonair Sidney Kidman (1853-1935) aan het hoofd, heeft de boerderij al vijf generaties in de familie. Oprichter Sidney Kidman liep als dertienjarig jochie weg van zijn ouders en kreeg allerlei baantjes, waarna hij opklom om de grootste Australische veeboer aller tijden te worden. Zijn nazaten zijn niet alleen de bezitters van het meeste land in Australië, ze zijn ook een van de ‘s werelds grootste producenten van rundvlees. Het land ziet er veelal dor en droog uit, maar daar moeten kopers natuurlijk doorheen kijken.

Vanwege ruzie binnen de familie besloot de familie Kidman dit jaar om het boerenbedrijf, dat volledig schuldenvrij is, te verkopen. De nieuwe eigenaar moet dan wel alles in één keer overnemen.

Geïnteresseerden kunnen vanzelfsprekend een kijkje nemen, maar moeten er wel rekening mee houden dat het bezichtigen van alle land een week kost, per vliegtuig. Er zouden al meer dan 30 belangstellenden zijn. De helft van hen komt uit Australië, de anderen onder meer uit China, Amerika, Canada, Zwitserland en Indonesië. Komende maand zal er een shortlist van 12 gegadigden gemaakt worden. “Het is een enorm stuk land en Kidman is een iconische naam,” zegt de makelaar. “Het is dan ook zeer uitzonderlijk dat een mogelijkheid als dit op de markt komt, nadat het voor meer dan honderd jaar in deze familie is geweest.”

Cattle, Diamantina floodplain
Cattle, Diamantina floodplain