Spring naar de content

Grand départ: kippenvel, een lange gil en toegejuicht worden als een wereldkampioen

Zaterdag is in Utrecht de Tour de France van start gegaan. Zo’n 350.000 mensen kwamen naar de Domstad om de eerste etappe, een tijdrit van 13,8 kilometer door de stad, mee te maken. Voor de meeste Nederlandse wielrenners was de grand départ een mooie thuiswedstrijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Zo kreeg Wilco Kelderman al kippenvel toen hij op het startpodium stond.  Als Nederlands kampioen tijdrijden mocht de renner van LottoNL-Jumbo in het rood-wit-blauw door de straten van Utrecht rijden. “Al die mensen langs het parcours, al dat gejuich, dat gaf een enorme boost”,  zei Kelderman, die 15 minuten en 26 seconden deed over de 13,8 kilometer door de straten van Utrecht.

Wereldkampioen
Laurens ten Dam voelde zich alsof hij met het Nederlands elftal de wereldtitel had veroverd. “Het was een orkaan van geluid”, zei de coureur van LottoNL-Jumbo na zijn tijdrit van 16 minuten en 11 seconden. “Samen met de ploegenpresentatie van donderdag was dit onvergetelijk. We hebben nog niets gepresteerd, maar zijn al toegejuicht alsof we wereldkampioen zijn.”

Laurens ten Dam van de LottoNL-Jumbo ploeg komt over de finish tijdens de openingsrit van de Tour de France, een tijdrit over 13,8 kilometer.
Laurens ten Dam van de LottoNL-Jumbo ploeg komt over de finish tijdens de openingsrit van de Tour de France, een tijdrit over 13,8 kilometer.

Eén lange gil
Ook Robert Gesink werd blij van de aanmoedigingen van het publiek. “Dat gaf zoveel energie en haalde de pijn weg die ik voelde. Zelfs bij een nuchtere Achterhoeker als ik helpt dat”, zei de wielrenner van LottoNL-Jumbo die met een tijd van 15.29 het parcours aflegde. “Het leek 13,8 kilometer wel op bocht 7 van Alpe d’Huez”, zo doelde Gesink op de traditionele ‘Nederlandse’ bocht van de beroemde Alpencol. “Het was één lange gil, een lange harde schreeuw van beide kanten. Ik rijd met oortjes in, maar de ploegleiders moesten vanuit de auto schreeuwen met hun aanwijzingen om boven het geluid uit te komen.”

Robert Gesink van de LottoNL-Jumbo bereikt de finish van de tijdrit.
Robert Gesink van de LottoNL-Jumbo bereikt de finish van de tijdrit.