Spring naar de content

Krantenoverzicht: dit schrijven de media over Griekse ‘nee’

De Grieken hebben gesproken. Middels een referendum stemde 60 procent van de bevolking tegen het voorstel om verdere hervormingen in het land door te zetten in ruil voor noodkrediet van Europa. Het is nu aan de Eurogroep om de EU-lidstaat tegemoet te komen, of om een Grexit ten uitvoer te brengen. Dit schrijven de Nederlandse kranten vandaag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Algemeen Dagblad
Hans van Zon schrijft (hier te lezen in Blendle) dat de linkse Syriza-partij van Tsipras ver is gekomen aan de hand van onwaarheden, manipulatie en nationalistisch getoeter: “Beloof je kiezers bij een ‘nee’ een veel betere deal met de schuldeisers (Tsipras) en maak van het geschil een strijd om nationale trots. Het is een recept waarmee Syriza nu het referendum heeft gewonnen. Maar tegen welke prijs? Met deze uitslag stevent Griekenland af op een afscheid uit de eurozone.”

De Telegraaf
Voor de krant van wakker Nederland schrijft Ronald van Gestel over een Pyrrusoverwinning door premier Tsipras: “De linkse regering Tsipras heeft succes gehad met de campagne tegen verdere bezuinigingen, opgelegd door EU en IMF. De Grieken zitten al vijf jaar in een recessie en lijken voor een vlucht naar voren te hebben gekozen. Maar dat betekent niet dat ze vandaag weer bij hun geld kunnen.”

In de ochtendkrant wordt de uitkomst van het referendum tot keerpunt gebombardeerd (hier te lezen in Blendle). “Voor het eerst heeft de bevolking van een land zich openlijk gekeerd tegen de munt die veel Europese landen met elkaar verbindt. (-) Voor het land is een uittrede uit de euro het beste scenario. Dat is pijnlijk voor de schuldeisers en de Grieken. Het proces van uittreding moet echter wel zo soepel verlopen dat Griekenland onderdeel blijft van Europa en niet in de armen wordt gedreven van andere mogendheden. Rust aan de oostgrens van Europa is een groot goed.”

nrc.next
Onder de kop ‘Wat gaat Europa nu doen?’ schrijft NRC-correspondent Stéphane Alonso (hier in Blendle): “Maar de uitslag kan niet compleet worden genegeerd. Tsipras heeft laten zien dat hij beter kan bluffen dan zijn Europese collega’s. Dat hij bij het uitblijven van een deal er niet voor zal terugschrikken om met een Grexit te dreigen, is na gisteren heel aannemelijk. Aan de andere kant: de tijd tikt, en als de banken niet snel weer opengaan, zal het democratische feest in Griekenland snel veranderen in een nachtmerrie.”

De Volkskrant
Verslaggever Bert Lanting wijst op de ontwrichtende werking die het referendum mogelijk zal hebben op de EU: “De vrees is dat de Griekse revolte ook andere linkse bewegingen in Zuid-Europese landen zal aanmoedigen in verzet te komen tegen het bezuinigingsbeleid van hun regeringen. Tegelijk bestaat het gevaar dat de luide Griekse nee andere anti-Europese sentimenten zal aanwakkeren in noordelijke landen, die weinig voelen voor het overhevelen van nog meer geld naar de armlastige Grieken.”

Columniste Sheila Sitalsing vraagt om nog even te wachten met paniek. Ze haalt haar collega Marc Peperkorn aan, hij schreef dat deadlines in Europa als de horizon zijn: ze worden nooit gehaald. “Je kunt als modale Griek dus wel dénken dat je gewoon plat hebt gestemd voor behoud van je pensioen – iets wat mijn modale ik onder de Griekse omstandigheden vermoedelijk ook zou hebben gedaan – volgens de kenners, de weters en de duiders wil je eigenlijk uit de euro. Of wil je eigenlijk Angela Merkel je ontblote achterste laten zien en tweespalt en chaos zaaien in Brussel. Of ben je een dappere strijder voor ‘een democratisch Europa’. Of ben je een uitvreter. (–) Misschien moeten we nog heel even wachten met hysterisch worden.”