Spring naar de content

Marc Klok: ambitieuze poldergladiator in Bulgarije

“Of de muziek wat zachter mag”, vraagt Marc Klok (22) in het Engels aan de serveerster van de Bulgaarse koffietent. Het Engels behoort, mild uitgedrukt, nog niet tot de vaardigheden van de gemiddelde Bulgaar. Het Bulgaars van de Nederlandse voetballer is daarentegen ook beperkt. De praktijk is de enige leerschool op taalgebied, want tijd voor Bulgaarse lessen heeft Klok niet. Zijn leven draait volledig om voetbal. Bovendien bestaat een groot deel van de selectie van zijn club Tsjerno More Varna uit buitenlanders waardoor de voertaal Engels is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

“Al op vijfjarige leeftijd wist ik dat ik profvoetballer wilde worden”, zegt Klok op zelfverzekerde toon. “Ik heb nooit een plan B gehad.” Toch was de weg naar zijn debuut in het profvoetbal niet de meest gebruikelijke. Op twaalfjarige leeftijd werd de geboren Amsterdammer gescout door FC Utrecht. Hier doorliep hij de jeugdelftallen, maar speelde uiteindelijk geen enkele officiële wedstrijd voor het eerste elftal. Vervolgens kreeg hij de aanbieding om zijn profvoetbaldroom bij Ross County in Schotland waar te maken. “In Schotland ben ik van een jongetje veranderd in een echte man”, aldus Klok. Hiermee doelt hij niet alleen op het fysieke spel in de Schotse competitie. Hij moest ook als 19-jarige ineens op zichzelf wonen in een vreemd land zonder de aanwezigheid van familie en zijn vriendin.

Moeilijke tijd
Bij Ross County maakte de verdedigende middenvelder zijn debuut in een wedstrijd tegen Celtic. Helaas werd het Schotse avontuur niet wat hij er van gehoopt had. “Vaak stond ik niet in de basis. Soms werden er beloftes gedaan over speeltijd die niet werden nagekomen. Dat was een moeilijke tijd. Ik kom niet ergens naartoe om op de bank te zitten en mijn geld op te strijken.” Uiteindelijk werd in de zomer van 2014 zijn contract ontboden en enkele maanden later klopte Tsjerno More Varna aan voor zijn diensten.

Foto: Zhecho Planinski.
Foto: Zhecho Planinski.

Klok wist weinig tot niets van Bulgarije. Laat staan van de Bulgaarse voetbalcompetitie. Na een bezoek aan de club voelde het meteen goed aan. “Tsjerno is een bekende naam in het Bulgaarse voetbal, maar prijzen had de club nog nooit gewonnen”, vertelt de Amsterdammer. Vooralsnog gaat alles boven verwachting. Tsjerno won na een zenuwslopende finale, inclusief verlenging, de Bulgaarse beker ten koste van Levski Sofia. Klok was het afgelopen seizoen niet alleen basisspeler, maar groeide zelfs uit tot publiekslieveling.

“Ze noemen mij The Gladiator”, zegt Klok. De bijnaam is bedacht door de aanvoerder van Tsjerno en verwijst naar de onverzettelijke speelstijl van Klok. Zelf vergelijkt hij zijn speelstijl met die van Nigel de Jong. “Ik ga altijd voorop in de strijd, geef nooit op en neem het team op sleeptouw.  Stevige duels ga ik zeker niet uit de weg, maar mijn been komt bij de tegenstander niet op borsthoogte”, zegt hij met een knipoog.

Kers op de taart
Voor Klok is de vakantie al weer enige tijd over. Door de bekerwinst mag zijn club als kers op de taart komende week de derde voorronde van de UEFA Cup spelen tegen het Wit-Russische Dinamo Minsk. De Nederlander voorziet een lastige wedstrijd, maar acht zijn club niet kansloos tegen de ploeg uit de laatst overgebleven Europese dictatuur. In de komende weken wordt Klok in ieder geval gesteund door zijn vriendin die in Bulgarije zes weken vakantie komt vieren. “Daarna gaat ze weer naar Nederland om aan haar master Econometrie te beginnen.”

Toekomst
In welk land de toekomst van de voetballer zelf ligt weet hij niet. Klok heeft een contract bij zijn huidige werkgever tot het einde van het komende seizoen, maar hij hoopt in de winterstop een overstap te maken. “Een stap naar een Turkse of Duitse club zou mooi zijn”, zegt de middenvelder. Een overgang naar een Bulgaarse topclub als Ludogorets, waar zijn vriend Virgil Misidjan en Jody Lukoki spelen, lijkt hem ook interessant. “Ludogorets is qua niveau vergelijkbaar met Ajax”, meent Klok. Ook de Eredivisie sluit hij niet uit. “Vorig jaar is er nog contact geweest met Cambuur”, zegt hij. In ieder geval is hij vastberaden om uiteindelijk de Champions League te halen. Bij voorkeur met een Engelse club, want spelen in de Premier League is zijn ultieme droom. Hij legt de lat hoog, maar de doelstelling is in zijn ogen haalbaar. “Ik ben pas 22 en doe er alles aan. Als het niet lukt dan heb ik er in ieder geval voor gezorgd dat ik mijzelf niets kan verwijten.”