Spring naar de content

Lastige loting voor Oranje voor WK 2018

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het WK voetbal in 2018 op dinsdag 6 september 2016 met een uitwedstrijd tegen Zweden. De Europese voetbalbond UEFA heeft dat zondag bekendgemaakt nadat zaterdag in Sint-Petersburg werd geloot voor de kwalificatieronde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Oranje is ingedeeld in een lastige poule met Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg. De zware wedstrijden tegen Frankrijk worden gespeeld op 10 oktober 2016 (thuis) en 31 augustus 2017 (uit). De thuiswedstrijd tegen Zweden is gepland op de laatste van tien speeldagen: op 10 oktober 2017. Negen groepswinnaars plaatsen zich voor het eindtoernooi om de wereldtitel. De beste acht nummers twee strijden in de play-offs om de andere vier WK-tickets voor Europa.

HP poule
Nederland is ingedeeld in poule A met Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg

“Natuurlijk hoop je van tevoren dat je toplanden als Frankrijk en Italië kan ontlopen”, reageerde Danny Blind, de kersverse opvolger van Guus Hiddink in Sint-Petersburg. “Ook omdat alleen de nummer één van de poule zich rechtstreeks voor het WK plaatst. Wij zijn dus aan Frankrijk gekoppeld. Ik kijk uit naar twee prachtige wedstrijden. Daarnaast kan je misschien wel zeggen dat Zweden, Bulgarije en zelfs Wit-Rusland de zwaarst mogelijke tegenstanders uit pot drie, vier en vijf waren. Dus wat dat betreft kunnen we vol aan de bak.”

Makkelijk is anders
Blind had vorig jaar na het succesvolle WK van Oranje in Brazilië niet kunnen vermoeden dat hij als bondscoach van het Nederlands elftal de loting in het Konstantin Palace van Sint-Petersburg zou bijwonen. De bedoeling was dat hij Guus Hiddink pas na het EK van volgend jaar zomer in Frankrijk zou aflossen. “Maar ik zat hier niet onwennig. Het is bekend wat er is gebeurd en we moeten verder. Het kwalificatietoernooi voor het EK heeft voorlopig alle prioriteit. Wij zijn niet goed begonnen, maar het gaat erom dat we het EK in Frankrijk halen. Na die eindronde volgt de kwalificatie voor het WK in Rusland. We weten nu wie we daar treffen. Makkelijk is anders. Maar het worden wedstrijden waar ik naar uitkijk.”